HOS #2: Juni, Las Vegas, Vatikanstaten & Min top 5 youtubers

Hej! Erik här!

Hur är läget så här på tisdag? Mår ni bra? Det hoppas jag! idag tänkte jag att skulle först ger en HOS#2 men också en top fem lista på mina favorit youtubers! Välkomna!

H.o.S #1: Juni

Juni är Sveriges första sommar månad, och många spännande saker har hänt I juni. Visste ni att den 10 juni 1933 blev det förbjudet enligt lag att bära politiska uniformer, detta för att den svenska regeringen inte ville att svenska nazister skulle efterapa sina tyska vänner. På dagen den 9 juni år 68 tog den romerska kejsaren Nero sitt liv, efter att blivit dömd till döden för påstådd otrohet. Kejsaren Neroblev känd som den mäktigaste kejsaren i Rom, men han var också väldigt hård och fick smeknamnet ”Det stora monstret”. Den 16 juni 1973 blev Valentina Tereshkova den första kvinnliga astronauten, dock så var det ingen lyckad färd då hon blev rymdsjuk och var tvungen att avbryta uppdraget på en gång. Vill ni veta mer om vad som har hänt under ett visst datum då ska ni besöka (Källa)

H.o.S #2: Las Vegas är inte Las Vegas

Datum, och historiska händelser är en sak men visste ni att Las Vegas egentligen inte är Las Vegas? Utan det vi idag kännetecknar som Las Vegas är egentligen Paradise. Men det blir ännu mer komplicerat, eftersom Paradise är inte någon stad. Utan är vad experter menar en Unincorporated town vad betyder det då undrar ni? Vilket betyder att området inte faller under stadens jurisdiktion. Utan är självbestämmande ifrån staden, men svarar under en delstat eller län, ja ni fattar.  Så området Paradise svarar inte under staden Las Vegas, utan under Clark County, så ni alla som har åkt till Las Vegas har egentligen åkt till Paradise.

H.o.S #3: Vatikanstaten

Den tredje HOS måste vi hämta från Vatikanstaten. Visste ni att om man kollar brottsstatistiken i världen så är världens farligaste plats Vatikstaten, det sker mer brott där än någon annanstans. Om man ser det utifrån antal brott gjorda per capita(Källa: BBC). Men om man nu ska vara lite ärlig så kan man inte säga att världens farligaste plats är Vatikanstaten. Men visste ni att Vatikanstaten är den enda landet i Världen som betecknas som en teokrati. Teokrati betyder ”Gudsvälde” och är ett statskick där gudomen anses ha den högsta makten.(Källa: Ewald S. et al. 1996, Religionslexikonet). Visste ni att i Vatikanstaten födds det 0 barn/1000 invånare. Mindre en 1 % av befolkningen är under 14, och ca 60 % av befolkningen är över 60 år. (Källa: Populstat.info)

Ja, det var allt för dagens HOS lista. Mer imorgon! 🙂 Nu över till min youtubers top 5 lista!

My 5 favorite youtubers: 

  1. Vsauce  – Kanalen handlar om olika ämnen som han tycker är intressanta att ta upp om, kan vara allt från Historia till biologi. Kolla in hans kanal om ni har lust den är mycket bra!
  2. CGP Grey – Som både är lik och olik Vsauce båda två är utbildningsfokuserade, men CGP Grey tar upp om mer samhällsvetenskapliga ämnen och historiska händelser. Mycket bra om ni vill lära er något intressant.
  3. Wonder Why – Handlar mycket om samhällsvetenskapliga ämnen fast på ett mycket underhållande sätt, och han visar att lärande kan faktiskt vara både underhållande och roligt.
  4. Thougthy2 – Tar upp om olika historier, och använder sig av en top lista varje dag, värt att kolla på han bevisar även att historia kan vara intressant och underhållande!
  5. Tedx Talk – ja okay, jag vet fusk, det här är en organisation och inte en person, men ändå jag tycker att den ska vara med på listan, för den enkla anledningen att det Ted Talks har så sjukt bra föreläsningar!

Det där är min topp fem lista men det finns så många fler som jag skulle kunna nämna, som till exempelvis Veritasium  eller SmarterEveryDay och många fler! I framtida inlägg kommer det fler youtube listor!

Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s