HOS #3: Bitcoin, Hemliga platser & Skottland

HOS

Hej, Erik här

Hur är läget nu så här på en onsdag då? Är allt bra? Det hoppas jag idag ska vi titta på lite mer geografi kunskaper, men också samhällsvetenskapliga kunskaper. I dagens HOS ska vi titta närmare på Bitcoin och hemliga platser som inte är Nord-Korea och länder som helt kan sluta existera. Välkomna!

H.o.S #1: Bitcoin

Visste ni att Bitcoin är den första accepterade valuta som inte har någon landgräns utan säger sig operera utan att ha någon fysisk bas, som en riksbank eller dylikt. Bitcoin som valuta  finns bara digitalt. Så ni fattar Bitcoin är ingen typisk valuta utan fungerar genom en peer-to-peer datanätverk genomför transaktioner och skapar Bitcoins genom vad de kallar för ”mining”. De som använder Bitcoin och deras transaktioner är anonyma. (Källa) Jag rekommenderar den här artikeln  i Forbes.com där en tjej lever en hel vecka på bara bitcoin. Idag så är 1 bitcoin värd 1903.13kr så det är en rätt dyr valuta (Källa) Så läs på innan ni investerar i denna valuta!

The Bitcoin Symbol

H.o.S #2: Hemliga Platser 

Det finns fortfarande  platser i världen som du förmodligen vill besöka men aldrig kommer att få. Nu tänker ni alla Nord Korea, men faktiskt är det inte så svårt att få komma in i Nord-Korea, som du kan se genom att besöka den här sidan.  White’s gentlemans club i London är den äldsta gentlemans klubben i London,  Den är väldigt exklusiv, med medlemmar som Prince Charles och David Cameron. Den är så exklusiv så att om du ska bli medlem här så måste du känna någon som är medlem där (vilket inte är lätt, tro mig), eller vara väldigt väldigt väldigt rik, och inflytelsefull, och man (alla tre saker inte tillsammans). Är du en kvinna kan du glömma att gå med i klubben. Man kan säga att klubben är en stor sausage fest.  The White club finns i London. Vill ni veta mer om exklusiva klubbar i london checka in detta. Men det är inget emot Jiangsu National Security Education Museum om du inte är kines så kommer du inte komma in där, och är du Kines så är det bara väldigt svårt, och det finns så många regler du först måste läsa för att ens sätta din fot där. Men muséet är ett Spion museum. Varför muséet inte vill att utlänningar besöker dem är på grund av att de inte vill att känsligt kontraspionuppgifter ska exponeras för utlänningar. Det sägs att det finns olika spion gadgetar som man tror bara hör hemma i James Bond filmer. (källa: The Telegraph)

Jiangsu National Educational Spy Museum

Ön Surtsey ligger utanför Islands kust och bildades efter ett Vulkanutbrott. Ön är kanske världens mest orörda naturliga habitat. Bara få forskare har någonsin satt sin fot på ön, och det finns ett litet hus där forskarna kan bo i. Allt för att bevara den naturliga faunan på ön, och inte utsätta den för onödiga sjukdomar och dylikt (källa: Surtsey) Vill ni veta mer om platser du förmodligen aldrig kommer att få besöka checka in List25.

Surtsey

H.o.S #3: Det finns länder som kan sluta existera! 

Alla vet att Skottland hade just ett val om de skulle bli självständiga från Storbritannien. Men alla vet också att Skottland röstade nej i det valet. Men det finns många andra områden i länder som vill ha sin självständighet. Som i Spanien, där det finns många katalaner som tycker att Katalonien ska vara självständiga det visste ni om eller hur? (Källa:Time.com). Men visste ni att Baskien också vill ha sin självständighet. Den här självständighetskampen har varit mycket blodigare än den Katalonien har. Tillexempelvis har separationsgruppen ETA haft en väpnad konflikt med den spanska staten sen dess bildande 1959. ETA:s mål är ett fritt och självständigt Baskien. (Källa: Aljazeera, The Telegraph) Visste ni att Vallonien i Belgien vill också vara självständiga, eller så vill de gå med Frankrike, eftersom befolkningen i Vallonien är fransktalande. Detta kan leda till att Belgien slutar att existera helt. För får Vallonien självständighet vill också Flandern ha det. (källa: Time.com,Euronews.com, Brusselsjournal.com ) Scary eller hur?

Men som alltid tack för att ni läste!

Waaait den här videon borde ni faktiskt se det är en video om kartor, och när ni väl har sett den kommer att ändra er uppfattning om världen. Men nu som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s