Dox: Amerikanska inbördeskriget Del 1/4: Orsakerna

Hej!

Erik här!

Välkomna till ett längre inlägg som idag ska avverka det amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Detta är ett krig där det dog mer amerikanska soldater än under något annat krig USA har fört. Det var ett krig som både var hemskt och nödvändigt enligt många militärhistoriker. Men det var ett krig som till slut enade en splittrad nation.

Det var ett krig som skulle handla om rätten att kunna äga en annan person, men också ett krig mellan två statliga system, det industriella nordstaterna som ville vara kvar i unionen, och konfederala sidan som ofta betecknas som sydstaterna. Men varför blev det krig? Var det nödvändigt och vilka orsaker fanns det? Slaveri är ett populärt svar på den frågan. Men var slaveri enda orsaken till kriget? Jag menar att slaveri var något djupt rotad i sydstaternas tradition. De flesta nordstaterna ville avskaffa slaveriet helt, och de hade hoppas att det skulle göra det utan att det behövde bli krig. Men nu gjorde det inte det. Slaveriet i Amerika blev inte bara lönsamt utan också en symbol för rikedom och välfärd. Det var inte heller konstigt att sydstaterna inte ville avskaffa slaveri då de människor som hade mest inflytande över politiken var slavägare. Att då politiker från Nordstaterna ville avskaffa slaveriet såg som något förödmjukande hos Sydstaterna.

1861 hade nio stater och South Carolina bildat en konfederation, med Richmond, Virginia som huvudstad. President blev Jefferson Davies, som redan 1848 ville att USA skulle tillförskaffa Kuba, och på så sätt få tillgång till billiga slavar. (Åberg, s.18). Man kan säga att det som kännetecknade en sydstatares vision var att det var en mänsklig rättighet att kunna äga en annan människa. Men det var inte bara sydstatare som var rasister. USA:s president var Abraham Lincoln inte heller han trodde på att svarta och vita var jämlika. Därför går det att säga att  Utan han menade att vita var en överlägsen ras. Men det som skiljer sig sydstatare och Lincoln till är att han ändå trodde på att svarta skulle ha samma lagliga rätt, och samma tillgång till ett just rättsväsende. Detta skrämde den vita sydstatsbefolkningen mycket. Men Lincoln menade att det inte gick att försvara slaveriet om man skulle läsa självständighetsförklaringen. Lincoln menade:

”If all men were created equal and endowed by the creator with certain inalienable rights including liberty and the pursuit of happiness, what could justify the enslavement of several millions of these men (and women)” -(Battle Cry of Freedom, MacPherson, s.30).

Men det finns så klart andra orsaker också, som till exempel att under första delen av 1800-talet steg befolkningssiffran mycket vilket gjorde att det krävdes ett allt större livsrum. Dessutom i och med industrialismens ingång skiftades fokus från att odla för egen vinning till att odla för den breda marknaden, så jordbrukaren kom i andra hand. Det gjorde att alla förändringar blev en aning skeva. Men det som hände var att industrialismen först nådde Nordstaterna, och att de kunde få igång en industri med export och import, gjorde att de blev allt rikare i en tid då Sydstaterna fortfarande höll på med bomullsindustri, och att de fortfarande använde sig av en agrar jordbruk. Således hade de inte lika mycket export, och var beroende av import av olika varor. Problematiken blev att Nordstaterna höjde tullen oerhört mycket. Vilket medförde att spänningarna mellan de olika sidorna bara ökade, och tillslut fanns det ingen annan utgång än att gå ut i krig.

Ja, det var ett par orsaker till kriget, och varför ca 630 000 människor var tvungna att sätta livet till.

Källor:
MacPherson, James M. Battle Cry of Freedom: The Civil War Era. (1988)

Keegan, John. The American Civil War. New York: Vintage, (2011)
Åberg, Alf. Svenskarna under Stjärnbaneret  : Insatser under Nordamerikanska Inbördeskriget 1861-1865. (1994)

Vill ni läsa mer om det amerikanska inbördeskriget så finns det mycket litteratur om den. I boken svenskarna under stjärnbaneret från 1994 skriver Alf Åberg om den svenska inblandningen i kriget. Min favorit är dock James M. MacPhersons bok Battle Cry of Freedom: The Era of Civil War från 1988 och John Keegans The American Civil War: a Military History från 2011. Båda författarna skriver en överblick om kriget. Nästa avsnitt kommer vara uppe nästa vecka och då kommer det handla om krigets orsaker ur ett svenskt perspektiv.

Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s