HOS #4: Tsutomo Yamaguchi, Kungar som borde levt på psyket istället för att leda ett land

HOS

Hej bloggen! Erik här!

Läget?
Idag tänkte jag inte klaga så mycket, idag tänkte jag att dagens HOS ska handla om historiska kungar som kanske inte skulle styra ett land, utan kanske borde sitta på psyket. Idag tar vi också upp om historiens första! Forsätt att läsa om ni vill veta varför Tsutomo Yamaguchi var både den mest turliga personen i världshistorien och varför han var den mest oturliga personen i världshistorien på samma gång. Välkomna!

H.o.S #1: Insane Monarchs! 

Dagens första HOS hämtar vi således från Ottomanska riket, och sultanen Ibrahim. Hans var totalt besatt av feta kvinnor, om du var fet så kunde du få vilken position i regeringen du ville, men han lät också 280 av sina hustrur dränkas i havet när han hörde att en av dem hade legat med en annan man. Tycker ni att det lät konstigt? Han ledde  Ottomanska riket från 1640-1648. Fjodor I av Ryssland var Tsar över Ryssland mellan 1584 och 1598 och son till Ivan den förskräcklige var både mentalt och fysiskt handikappad, när han förlorade sin 2åriga dotter, blev han tokig, och började gå runt i Ryssland och ringde varje kyrkklocka han kunde hitta. Kristian VII av Danmark var också en konstig kung, som kung bedrev han självstympning och även om han officiellt var kung så var det hans rådgivare som fick styra landet. Men konstigaste, tokigaste och mest förfärliga ledaren var   den romerska kejsarens Caligula. Myten säger att han utnämnde en häst till konsul. Han gillade att se sina offer bli sågade i två bidat, och det sägs att gillade att titta på när hela familjer avrättades. (Vill ni läsa mer om galna regenter gå in på Världens historia)

H.o.S #2: De allra första! 

Dagens andra HOS så ska vi titta på alla ”första”. Vi måste gå tillbaka tills 3200 F.Kr. för att hitta historiens första stad, den var belägen i Mesopotamien (dagens Iraq) och kallades Uruk. Staden innehöll nästan 50.000 invånare, hade en mur runt staden, och ett centrum för handel.  Det var i Uruk, Gilgamesh levde, han som historiker var den första som skriftligen förklarade krig mot en annan stat. Den första skyskrapan byggdes 1884 i Chicago och kallades Home Insurance Building. Skyskrapan mäte hela 42m och hade 10 våningar.   Första personen som dömdes till fängelse med hjälp av DNA var 1983 då Colin Pitchfork dömdes för mord och våldtäkt av en 15-årig flicka.

H.o.S #3: Världens lyckosamma och oturliga människa på samma gång

Nästa HOS kategori Man kan kalla nästa person för både den mest lyckosamma som någonsin levt, och den mest olyckosamma. Tänk er att befinna sig i Hiroshima, Japan den 6 augusti 1945, och se när en bomb släpps, bara för att sprängas. Sedan sätta sig på tåget mot Nagasaki och komma fram till staden nästa dagen, bara för att överleva ännu en atombomb. Nu tänker ni det kan väl inte ha hänt, jo 160 personer ska ha upplevt båda bomberna, men det finns bara en man som den japanska regeringen har erskänt ha upplevt båda bomberna det är Tsutomu Yamaguchi, han blev känd som The guy who got hit by an atomic bomb. Twice.

Bonus: 

Visste ni att Alexander Graham Bell (ni vet han som ska ha uppfunnit telefonen) inte uppfann telefonen. Utan det var en italienaren Antonio Meucci som uppfann den, det var bara så att Bell snodde idén. Jag tänkte  avsluta dagens HOS  med den första tragiska bilolyckan. 1889 blev Mary Ward från Storbritannien första offret för en bilolycka.

Men som alltid tack för att ni läste!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s