HOS #5: Kärlek & Historiska misstag!

Tja! Erik här!
Läget bloggen? Allt bra? Hoppas det… 🙂 Det är tisdag idag, och jag tänkte att HOS i dag ska handla om saker som människor gjort på grund av kärlek, crazy stuff. Sen tänkte jag att det skulle handla om alfabetet, och till slut tänkte jag skriva om historiska misstag som ändrade utgången. Som alltid välkomna!
  • Dagens första HOS handlar om kung Harald. Han var grymt kär i en tjej, och vad behövde han göra för att få henne, jo han var tvungen att invadera ett land. Detta enligt en nordisk myt. Harald var totalt ned förälskad i Gyda. Men Gyda hon var inte en sån tjej som gifte sig med en man som bara var kung över en lite del av ett land, nä, Gyda gifte sig bara med någon som var kung över ett helt land, och Harald var inte det ännu. Hur gick det då? Jo, Harald som var helt förälskad i Gyda började sin Norge kampanj, och han invanderade och blev kung av Norge, och gifte sig med sin Gyda, och nio andra hustrur (Källa: http://heimskringla.no/wiki/Harald_hårfagres_historia). Igår så pratade vi om Fjodor I av Ryssland, ni vet han som gillade kyrkklockor. Hans pappa var ju Ivan den förskräcklige, och även han har varit totalt förälskad, och även han så gick inte frieriet som planerat. Han hade nämligen invanderat Kazan, och möte då Suyumbike som var drottningen av kazan, och frågade om hon ville gifta sig med honom. Hon vägrade, och sa att jag gifter dig om du bygger ett slott som är större, och mer magnifik än något annat i Kazan, och du måste göra det på sju dagar. Omöjligt va? Men Ivan gjorde det, men Suyumbike var ändå inte nöjd, hon krävde att få klättra upp i tornet för att se att han gjort det på ett riktigt sätt, vad tror ni hon gjorde när hon kom till toppen, ja ni gissade rätt hon hoppade allt för att inte behöva gifta sig med Ivan den förskräckliga.
  • Dagens nästa HOS handlar om att vi tror på historiska myter som är fel.  Som till exempelvis så är det lätt att tro att den romerska riket var den största världen någonsin sätt. Fel! Den romerska imperiet var inte störst, det persiska riket när den var som störst styrde över 40% av världens befolkning, men Alexanders den stores rike var ännu större.Dessutom fanns det Han dynastin i Kina.   Eller var inte Napoleon väldigt kort? Napoleon var faktiskt inte kort, han var rätt medel faktiskt…. Napoleon var 170-180cm lång, vilket idagens moderna värld inte är kort, och för 200år sen var man kortare än vad man är idag. Men på medeltiden trodde man att jorden var platt? Det måste ju vara sant, det har vi alltid lärt oss. Men det har visat sig att man inte alls trodde det. Tar vi till exempelvis Chrisopher Columbus så visste han att jorden var rund, det gjorde också människorna i antikens Grekland. Men Edison uppfann väl ändå glödlampan? Nej det är också en myt, missförstå mig inte fel nu för Thomas Edison uppfann mycket men glödlampan är inte en av de sakerna. Många före Edison hade banat väg för glödlampor före Edison, vad Edison gjorde var att han uppfann en mer långvarig glödlampa.
  • Dagens sista HOS handlar om historiska misstag som till slut blev bra. För alla vet ju att en av grundaren till mediajätten Apple var Steve Jobs men visste ni att han faktiskt blev sparkad från Apple? På grund av att det gick så dåligt för företaget. Företag fortsatte under 90-talet att gå dåligt så man tog tillbaka Steve Jobs och resten är historia (fun fact: medan Steve Jobs var borta från Apple köpte han ett litet filmföretag som kallades för Pixar av George Lucas filmbolag Lucasfilm billigt och sålde det dyrt sen till Disney). Men det finns andra misslyckanden som sedan blivit succeser. Som tillexempelvis penicillin. Det var biologen Alexander Fleming som tog fram pensilinet. Han gjorde det på grund av att han var väldigt dålig på att hålla rent i sitt laboratorium. Detta skulle visa sig vara genialisk eftersom han efter några veckor märkte att det växte mögelsvamp i en stafylokockbakterieodling, men han såg att det infekterade området hade bakterierna försvunnit och voila pencilin var uppfunnet, och han vann nobelpriset i medicin 1945. Jag tänkte lämna er med den här fantastiska misslyckandet som blev sjukt bra till slut, för alla vet att den 20 juli 1969 så besteg människan för första gången en annan himlakropp än jorden. Men visste ni att den kunde tagit slut mycket tidigare? Redan på 1950-talet försökte amerikanerna att skjuta upp sina egna satelitter men den första uppskjutnings försöket kom bara några meter ovan mark innan den exploderade. Men man lyckades till slut och sen kom nästa problem som höll på att riskera hela programmet när de misslyckades att skjuta upp Skylab. Vilken tur att de inte slutade försöka eller hur?
Men som alltid tack för att ni läste!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s