HOS #6: Människor som borde vara med i historieböckerna men är inte det!

Hej Bloggen!

Erik här! Det är fredag! Det kommer inte komma något inlägg om amerikanska inbördeskriget, jag har inte skrivit klart det! Det kommer ibörjan av nästa vecka istället, men jag tänkte att det skulle komma en HOS #6 idag! Dagens HOS kommer att börja med personer som inte fått vara med i historieböckerna även om de kanske förtjänar det. Sen kommer det handla om amerikanska revolutionen, och saker ni kanske inte visste. Till slut kommer handlar det om inte romerska riket är störst vilka är de fem största imperium i världshistorien? Välkomna!
HOS

H.o.S #1: Människor som borde vara med i historieböckerna, men är inte det!

Känner ni till Frank J. Wilson eller George E.Q Johnson inte? Det var i alla fall männen som fick den notoriske maffialedaren Al Capone på fall. Vet ni vem som uppfann teleskopet? Galileo Galilei? Nej, det var holländaren Hans Lippershey som uppfann teleskopet 1608 han till och med ansökte patent för uppfinningen. Men de holländska myndigheterna avslog ansökan och skrev en rapport om det, som Gallileo läste, och gjorde bara en ändring, vilket var att han satt på ett glas som gav en större förstoring, sen patenterade han själv uppfinning och krediterades för uppfinningen av teleskopet. Rosa Parks känner alla till, men om jag skulle säga att det fanns en svart kvinna i USA som 100år tidigare gjorde nästan samma sak och vann? Låt mig presentera Elizabeth Jennings, kyrkorganist och av hennes arbete var hon tvungen att ta sig till jobbet med New Yorks public transportation. Hon hobbade på hästvagns buss, men buss chaffören sa att bussen var full, och med våld puttade ut henne. Problemet var att man inte skulle bråka med Jennings, för hon stämde bolaget och vann. Hennes stämning ledde till att New Yorks kollektivtrafik blev desegregerade på 1800-talet. Bra jobbat! 🙂 (Vill ni läsa en mer om människor som borde vara med i historieböckerna men är inte det läs här!)

H.o.S #2: Amerikanska revolutionen 

Dagens andra HOS handlar om Amerikanska revolutionen, den mellan 1773 – 1783. Visste ni att det fanns två Boston tea partyn? Inte jo den första som sägs ha startat hela revolutionen 1773, men en till 1774. De två ”tefesterna” kostade britterna i uteblivna inkomster kring $3 miljoner i dagens pengavärde. Benjamin Frankling är den egentliga författaren av självständighetsförklaringen. Men Jefferson valdes att skriva sista utkastet. 1779 så var 1 av 7 i den amerikanska armén svart, och vid slutet av 1779 var koloniernas armé större än den britterna hade. Men visste ni att 1/3 av befolkningen i kolonierna ville inte ha en revolution, och ville fortsätta leva under brittisk flagg. Mellan 1650-1770 hade näringslivet i brittiska nordamerika växt 25ggr, vilket gjorde att befolkningen i kolonierna kan ha haft den högsta levnadstandarden i världen. Vi avslutar denna HOS med att säga att fösta ubåtsattacken användes i revolutionskriget. Coolt va?  (Vill ni läsa mer om Amerikanska revolutionen klicka här!)

H.o.S #3: Historiens fem största imperier!

Dagens tredje HOS och sista handla om vilket imperie är den största i Världshistorien. Som vi redan vet från ett annat blogg inlägg att den romerska imperiet inte var det största i världshistorien. 5. Kalifatet Umayyad som är den största arabiska kalifatet. 4. Spanska imperiet, som utgjorde en massa kolonier och terrotorier i Oceanien, Asien, Afrika och Amerika. mest känt som riket där solen aldrig ned i. Den spanska imperiet sträckte sig  3. Det ryska imperiet, inte det sovjetiska utan det ryska imperiet. Sträcker sig genom östra Europa genom Asien och enda fram till Nord-Amerika. Existerade mellan 1721 till 1917. Ryska kejsardömet sträckte sig 22.7 milj km². 2. Storbritannien har varit en av världshistoriens största riken. Vid sin guldålder bestod riket av 33. milj km². 1. Mongoliska riket – Fanns mellan 1206-1368, men hade sin guldålder, då de var som störst 1279, då deras landområde mätte 9700km eller 44 milj km².  Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s