HOS #7: Om Kaffe, rika människor som skänker bort sin förmögenhet, och världens olyckligaste och lyckligaste människa!

Hey Bloggen! 
Erik här! 
Måndag kväll, hoppas att helgen och måndagen har varit bra!  Idag tyckte jag att det var passande att låta dagens HOS handla om kaffe. Men också om människor som har varit väldigt förmögna, men som valt att skänka bort nästan allt till välgörenhet och ännu en gång om världens mest olyckligaste och lyckligaste människor! Välkomna!
HOS

H.o.S #1: Kaffe!

Dagens första HOS handlar således om kaffe! Inte så sexigt jag vet men väldigt intressant. Enligt legenden var det en fårahede i Etiopien som upptäckte kaffebönorn, genom att han uppmärksammade att hans får och getter tuggade fribilt på bönorna. Visste ni att Mocha var först ett namn på en jemenitisk hamn. En kaffeplanta kan leva i 200år. Det mesta av kaffet kommer från Etiopien, ska du odla kaffe så krävs det ursäkta språket ”shitload of water”. Det finns två varianter av kaffe: Arabica & Canephora (Aka. Robusta). Canephora är en mer productiv kaffe, och resisdent mot sjukdomar, och har mer kaffein i sig än Arabica. Arabica har 50% fler lipider och har nästan dubbelt så mycket mycket socker i sig. Vilket leder till högre syra, och en mer komplex smak av aromer. Världens dyraste kaffe är bokstavligen skit. Med det menar jag att den asiatiska sivet katten är känd för att äta vilda kaffebönor. Vilket sen fermentas i kattens mage, och sen skits ut vilket ger kaffet sin otroliga smak. Den begränsade tillgången till kaffet gör att den blir väldigt exklusiv och till världens dyraste kaffe (Källa: http://www.thrillist.com/drink/nation/coffee-facts-things-you-didn-t-know-about-coffee)

H.o.S #2: Förmögna människor! 

Dagens andra HOS handlar inte om kaffe, men om förmögna människor som nästan har skänkt bort hela deras förmögenhet. Vi skulle kunna ha med Bill Gates och Melissa Gates de har givit bort i välgörenhet minst $30 Biljoner, vilket 37% av vad de är värda. (2014 gav Bill & Melissa Gates bort $1.5 Biljoner)  eller Warren Buffet som har givit bort i välgörenhet $19.9 Biljoner, vilket är 30% av vad han är värd. Men sen finns det billjonärer som inte hamnar på någon lista, för jag slår vad om att ni inte har hört talas om Chuck Feeney? eller hur? Chuck Feeny är en välgörenheternas Batman, ingen vet egentligen vem han är men de senaste 30 åren har han givit bort så mycket som $6.2 Biljoner. Det sägs att han har kvar $ 1.5 Biljoner men att under 2016 ska det bort också, då har han gett bort 100 % av vad han är värd. Chuck Feeney är orsaken till varför Gates och Buffett har börjat skänka mycket pengar till välgörenhet. John Pedley är britt och levde ett miljonärsliv i London, men en dag körde han full, och orsakade en olycka 2002 som nästan dödade honom, vilket gjorde att han tänkte om. Så han sålde allt han ägde, sin $ 1.5 miljoners villa och skänkte bort allt, och har sen efter jobbat från en lerhydda i Uganda. Ni vet han som regisserade Ace Ventura och Galna Professorn? Ja han, vad hände med honom undrar ni? Det ska jag säga han valde att skilja sig från sitt kändisliv i Hollywood, för den enkla anledningen att han inte var särskild lycklig. han kom på att han inte alls behövde pengar, och sålde allt han ägde för att leva ett enklare liv, och för Oprah berättade han att han var mycket lyckligare idag än han var när han var som rikast. (Källa: http://listverse.com/2013/12/24/10-refreshing-stories-rich-people-who-gave-their-fortunes…)

H.o.S #3: Världens olyckligaste & lyckligaste människor! 

Dagens sista HOS kommer att handla om världshistoriens olyckligaste människor (kanske inte världshistoriens, men ändå väldigt olyckliga eller i alla fall väldigt otursam). Vi har en grek vid namn Costis Mitsokakis som passar in i epitetet. Alla medborgarna i en grekisk by köpte en lott, och efter började alla att jubla förutom en ensam människa kära Costis då han aldrig köpte någon lott, och var den enda bymedborgaren som inte vann på lotteriet. Men tro mig det kommer värre. John Lynne kallas för Storbritanniens mest otursamma människa. Han har överlevt 16 olika olyckor i livet vilket inkluderar att han har fått flera åskstötare i sig, varit med om tre bil krascher. Eller då en sten som slungades från en katapult träffade honom i ansiktet och slog ut 8 tänder. Men Lynne var inte bara otursföljd i vuxen ålder nä, för när han bara var 18 månader gammal ville han testa att dricka ur en plastflaska(Vilket kan tyckas vara oskyldigt), men inte den här plastflaskan för den innehöll desinfektionsmedel. Han överlevde det, men hans kanske mest kända ögonblick var när han var en tonåring. Som alla tonåringar väldigt nyfiken av sig, och klättrade upp i ett träd och föll ned, och bröt armen (än så länge rätt oskyldig va? Men det blir värre jag lovar). Som en normal människa åkte han till sjukhuset för att få behandling, och på väg hem därifrån tog han bussen. Men bussen han reste i kraschade så han bröt armen igen på samma ställe som innan. (Källa: http://listverse.com/2013/01/05/10-unluckiest-people-ever/ )
Jävligt otursföljd människa, men det är inget mot en 85 årig kroatisk lärare vid namn Frano Selak han har nämligen fått titeln världens mest turliga människa och världens mest turliga oturliga människa. Han är uppedär med japanen som överlevde två atombomber. Frano Selak ”The man who cheated death seven times, and won the lottery”. Man kan tycka att hans liv är inspirationen till filmen Final Destination. Men i alla fall så började hela med att han reste med tåg från Sarajevo till Dubrovnik vilket han inte borde ha gjort för att tåget hoppade av spåret, och hamnade i sjön, sjön som var sjukt kall under den här tiden på året. Det här var 1962. Året därpå tänkte Selak ta flyget för första gången och sista gången. Igen han borde inte ha tagit flyget den här dagen, för helt plötsligt mitt i flygningen öppnas flygplansdörren och stackars Selak dras ut och finner sig själv fallskärmshoppa ja utan fallskärm, men mirakulöst så överlever han detta med, mer än man kan säga av resten av passagerarna. Tredje gången han lurade döden var tre år senare då hade han kommit på tåg, och flyg inte bra. Denna gång tog han bussen. Vilket han absolut inte skulle ha gjort för som med tåget första gången så vältet bussen och han hamnade i vattnet, bara att simma till land ännu en gång.
Efter att ha lurat döden tre gånger, så kom olycka 4, fyra år senare. Efter att ha nästan dött av ett tåg, flygplan och buss så tyckte han att ja jag ska köra bil. För det är ju en väldigt bra idé. Men oturen slog till igen, då hans bil fattade eld bara sådär, så han var tvungen att hoppa ifrån bilen, och lyckades och några sekunder senare small bilen upp. Men Selak tänkte nä, jag ska inte ge upp det här med att köra bil. Så han satte sig i en bil igen, men samma sak hände, bilen började brinna igen. Men nu tänker ni okay 5 olyckor måste väl vara enough? Nä för att han kände att köra bil, åka tåg, flyga eller åka buss var inte något för han, så han bestämde sig för att gå istället överallt. Men vad händer jo han blir påkörd av Buss, och överlever. Olycka 7 kom 1996. För det var året Selak skulle ännu en gång leka med döden, då han valde att åka till fjällen. FJÄLLEN! wtf. Ja, varför inte killen hade ju överlevt tåg, flygplan och busskrasch samt att hans bil två gånger fattat eld, och blivit påkörd av en buss, så körde han sin bil upp mot fjällen, och den här bergsvägen var väldigt kurvig och i en av kurvan så möter han en lastbil.
Han hade ingen annanstans att ta vägen än att köra av en klippa som var iallafall 300 m högt. Men killen är ju Batman så han hinner hoppa ut ur bilen, och ta tag i en gren bara för att se bilen störta mot marken. ”James Bond Style” Okay nu hade döden haft det roliga och bestämdes sig för att inte luras nå mer, och 2003 vinner han såklart på lotteriet $ 1 milj. Men han tyckte inte han var speciell nog så efter gjort en höftplacerings operation så bestämde han sig för att skänka bort allt, för han tyckte att han inte behövde alla pengar. Till slut så ville australiensisk tv göra en reklam film för doritos med honom, och han accepterade först men kom på sen att flyga kanske inte var så bra, så han tackade nej. (Källa: http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/10/man-cheated-death-seven-times-went-win-lo…)
Men som alltid tack för att ni läste!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s