It’s alright, we ain’t dyin’ Rants: Rasismen finns fortfarande!

Hej bloggen! Erik här! 

Idag tänkte jag att bloggen ska handla om rasism. Eftersom Sverigedemokraterna menar att rasismen bland unga minskar. Därför tycker de att en satsning på forumet levande historia inte behöver vara lika hög. Min fråga är väl att det är väl nu som man ska satsa mycket mer på att bekämpa rasism. Jag tror inte att rasismen i samhället ökar, jag tror att den minskar men att den minskar allt för sakta. Dagligen kan man se twitter och facebook inlägg som denna: 

Rasismen kanske minskar, men det betyder inte att arbetet är klart ännu. Inte ens nära. Rasismen är djupt förankrad i västvärlden. Sverige är tyvärr inte ett unikt fall där rasismen helt plötsligt är borta. Men Sverigedemokraternas retorik är inte att rasimen i så är ett problem, det är invandringen: 

”Men vi stänger heller inga dörrar och är inte främmande för att med olika verktyg bekämpa den extremism och rekrytering till terrorism som sker i våra förorter,” – http://www.aftonbladet.se/debatt/article21063196.ab

Rasismen i det svenska samhället kanske minskar bland unga, och svenskar blir allt mer toleranta, men på samma gång stämmer inte det. Sverigedemokraterna går frammåt i varje valundersökning, skulle det vara val idag skulle Sverigedemokraterna vara klart Sveriges tredje största parti, om inte den största. Jag menar inte på långa vägar att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister, så naiv är jag inte! Men många av de som gör det har intoleranta tankar när det kommer till människor av annan härkomst, och i vissa fall rent ut rasistiska. 

Det var fantastiskt att se Sverige vinna U21 Em-guld, på så många sätt. Det var en vinst för mångkulturalismen i  Sverige, det var också en förlust för de som kämpar för ett ”homogeniskt Sverige” de så kallade ”sverigevänner”. Men killarna visade att ett litet land som Sverige kan vara med och tävla med de stora. Det var 23 individer från olika bakgrund, vissa var svenskar, syrianer, afrikaner, bosnier, serbier, kosovoalbaner att dessa människor kunde kämpa för samma mål. Detta speglar samhället, ett mångkulturellt samhälle som kommer ihop och kämpar för samma mål. Man får nya perspektiv på världen i ett mångkulturellt samhälle, genom kulturella utbyten, genom sportsliga evengemang. Poängen är den att detta var en stor seger för det mångkulturella samhället. Detta är också anledningen till att så få Sverigedemokrater har hyllat detta landsklag, för det ligger inte i deras retorik. Man kan inte hylla ett mångkulturellt landslag. Det funkar inte. 

Forumet för levande historia är således väldigt viktigt än idag, även om ni anser att rasismen i samhället minskar. Folkutbildning är således väldigt viktigt, och det är synd att Sverigedemokraterna inte ser det. Detta för att antisemitismen och islamofobin ökar,  vilket är en direkt anledning för att satsa mer på institutioner som forum för levande historia. Eftersom dagligen kan man se dessa typer av twitter inlägg: 

Övervaka moskéerna? Vill inte vara sån men det låter som 30-talets Tyskland. Har vi inte lärt oss något? Så länge människor som Ingrid Carlqvist finns måste vi öka anlagen för alla satsningar för att få bort rasismen. För det kanske är så att toleransen ökar och rasismen minskar bland de unga i befolkningen men det betyder inte att den minskar hos den äldre befolkningen. 

Rasismen måste förintas helt i ett samhälle, vi måste bli mer toleranta mot alla typer av människor. Vi måste lära oss att sluta skuldbelägga människor för deras religion, och vi måste börja se vad som är vad. Terroristattacken i Charleston visar tydligt att rasismen i samhället inte alls är borta. Inte heller att minst sju kyrkor som hade en stor svart medlemsskara har bränts ned. Jag vet att Charleston int är i Sverige, men det är i ett land som anses tillhöra västvärlden. I Sverige kan du istället byta bort ras mot religion, eller grupp. Hur många är det inte som hatar mot de romerska tiggarna? Vi har en nu en lag som säger att polisen kan avhysa tiggare lättare! Bara för att människor tycker att det är jobbigt att se fattiga människor. jaja, jag vet att ni tror att det är organiserad kriminalitet, att det finns tiggarligor. Även om det fanns det är det inte fortsatt synd om dessa människor att det enda jobb de kan få är att tigga pengar vid sin lokala ICA. Det är inte att dessa romerska tiggare är jätterika när det kommer hit! Men att säga att vi inte borde satsa på att få bort rasismen bara för att den minskar är bara jävligt dumt. 

Islamofobin som lever i det svenska samhället är ett stort problem i sig, kanske inte handlar om ras, men det är rasism i alla fall. Nej jag älskar inte IS, och jag ogillar dem lika mycket som alla andra, men vi talar inte om IS, fan vi talar inte om fanatism heller utan vi talar om att en världsreligion skuldbeläggs, varför? jo för att de är muslimer. Retoriken som används kan hittas i Nazitysklands retorik mot judarna: ”det största hotet är judarna” idag ”det största hotet är islam”. Retoriken är likadan, vill ni ha mer likheter, detta är väldigt normaliserat, personer tillåts att säga detta trams, det gjorde man i 30-talets Tyskland också. Jag vill inte vara sån men likheterna är väldigt många. Forum för levande historia behövs mer idag än det någonsin gjort! Ni som fattar historia, vet att jag har rätt. För samma misstag som vi gjorde då, håller på att hända igen!

Rasism och intolerans är det värsta som kan hända ett samhälle för den bryter samman samhället innifrån, den gör så att vi tänker vi mot dem. Den gör inte att vi måste kämpa mot ett gemensamt mål. Nej ett samhälle som inte satsar på förintelsen av rasism är inte ett samhälle jag vill leva i. 

Men som alltid tack för att ni läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s