HOS #11: Konflikter, Fred och Washington DC

Hej bloggen!

Erik här, hur är läget? Jag hoppas att allt är bra med er! Jag vet inte riktigt åt vilket håll jag vill ta den här bloggen, och allt jag vet är att jag vill fortsätta skriva om saker som jag brinner för. Därför kommer det komma ibland inlägg som är politisk laddade. Men bloggen kommer också att ha kunskapsorienterade inlägg. Allt för att göra bloggen så bra som möjligt. Så jag har valt att göra tre olika typer av inlägg.

RANTS

It’s alright, we ain’t dyin’ Rants – Kommer att handla om saker som är dagsaktuella se min se mina inlägg (terrorattack, gay-marriage) och så. Dags auktella händelser. Men då kommer det inte komma någon lista.

Random things on the internet

Random things on the internet – Kommer att handla om saker som folk glömmer bort finns på internet, det kan vara olika twitter inlägg, eller youtube klipp. Men också konstiga internet sidor. ja, alltså random things on the internet

HOS

Historia och Samhällskunskap (HOS) – Handlar om vad jag brukar kalla för useless knowledge som är bra att veta om man ska på fest. Ne men här kommer jag skriva om historiska händelser, samhällsvetenskapliga ämnen och så vidare.

DOX

DOX – Kommer att vara ämnen jag tittar lite djupare på. Typ som amerikanska inbördeskriget.

Detta är en blogg som försöker vara useless knowledge vänlig! Detta är även en svenskfientlig blogg, så ni vet det om det är några Sverigedemokrater som läser! Men med det sagt så här kommer dagens HOS lista! HOS #11 Välkommna!

Idag tänkte jag att vi ska titta närmare på konflikter. Vi ska inte se hur många som dött, utan denna lista kommer att koncentrera oss på hur lång tid dessa konflikter har pågått. Dagens första hämtar vi från kalla kriget, den mellan Nord-Korea och Syd-Korea. Den började ungefär 1945, och pågår ännu. Det finns faktiskt inget fredsavtal mellan länderna, utan bara en överenskommen vapenvila. Världens längsta inbördeskrig pågår i dagens Burma, den började 1948. Men den konflikten som växer mest diskussion idag är den mellan Israel och Palestina. Den började egentligen dagen Israel blev till, men många menar att det är en konflikt som har pågått i flera årtusenden. (Källa).

För att bryta upp kriget måste man ha fred, så denna lista kommer att lyfta fram vilka länder som har haft längst fred i världshistorien. Sverige har haft egentlig fred sen treveckorskriget mot Norge 1814. Sedan dess har den svenska gränsen sett likadan ut, eller ja 1905 så blev vi av med Norge en gång för alla. Ett annat land med lång tid av fred är Schweiz som inte har varit i ett egentligt krig sen 1847. Men det slår inte historiska freder, som Japan som inte var i krig mellan 1632-1862. Men där de pågick interna stridigheter. Så Japan vinner med 30år. Men fred är något subjektivt, eftersom om man ser till 2:a VK:et så kan man argumentera för att Sverige och Schweiz var delaktiga i kriget, kanske inte militäriskt men genom handel och andra saker. Interna stridigheter som i Japans fall kan argumenteras att det då inte är fred i landet, utan tvärtom att det finns mycket oroligheter. Offciellt sätt har Sverige haft fred i 201 år, och Japan i 230år, och Schweiz kommer också nära Men hur det är inofficiellt är ju en annan historia.

Dagens sista HOS hämtar vi från något helt annat, jag tänkte att vi skulle diskutera Washington DC. De förenta staternas huvudstad. Washiongton kan ni gissa kommer från George Washington men visste ni att District of Columbia kommer från Christoffer Columbus? Men visste ni att Washington D.C inte är någon stad? Det är inte heller någon stat. Om det inte är en stad eller stat vad är det då? Jo Washington DC var skapt att vara en sak, och en sak, och det var staden där landets regering, och ledarskap skulle husera i. Medborgarna i ”staden” har inte rätt att rösta i nationella val, detta på grund av att området inte skulle ha några medborgare. De enda människor som skulle bo där var regeringsfolk. Visste ni att man kalla Washington DC för advokaternas huvudstad, då det ungefär finns en advokat per 19 invånare. Vita Huset är kanske den mest kända byggnaden i Washington har varit residens för alla amerikanska presidenter förutom George washington. Regeringsbyggnaden har ett eget metrosystem. Till sist Washington är inte den enda ”staden” som har varit huvudstad i USA, även New York, Philadelphia och Annapolis har varit det. Men som alltid tack för att ni läste! (Källa)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s