It’s alright, we ain’t dyin’ Rants: Kvinnoförtryck

RANTS

Hej bloggen!

Erik här, hur är läget? Allt bra hoppas jag. Skriver från ett regnigt och mulet Köinge. Vi har nya kategoribilder yey, och det som har hänt är att istället för att ha kategorin ”Newsflash” så har vi bytt till ”It’s alright, we ain’t dyin’ Rants”. Jag tänkte att vi i dag skulle prata om kvinnoförakt. Vänsterpartiet har under veckan blivit allt mer kritiserat för att inte ta parti för det kvinnovåld som förortskvinnor utsättsför. Här är min take on it. Välkomna! 

Det här är ett väldigt känsligt ämne på många sätt. Men vi måste kämpa emot all typ av kvinnovåld, vartän i Sverige eller världen den sker. Vilket jag tycker att denna regering gör för det mesta. Som att ta större avstånd mot Saudi Arabien. Hedersrelaterade brott måste bekämpas i en demokratiskt stat, och vi kan inte tumma på den regeln. Sarah Mohammed menar i en debattartikel att detta inte är en fråga som är för eller mot invandring, det handlar inte heller om en särskilt religion, utan att det handlar om att synliggöra ett problem som världssamhället har. (Källa) Jag håller med Sarah Mohammed, och jag måste få böra med att säga att det är väldigt ledsamt att höra om hennes uppväxt. Hederkultur, och kvinnoförakt, i hela världen måste bli historia. Rosanna Dinamarca, Aron Etzler, Christina Höj Larsen, förkarar i en debattartikel i Aftonbladet att det är på grund av socioekonomiska problem som detta problem uppstår, och anklagar de kvinnor som synliggör problemen i förorten för att öka splittringen.(Källa) Sarah Mohammed menar i sin tur att om fattigdomen var svaret så borde Saudi Arabien vara ett paradis för kvinnor, vilket det inte är. Men hon menar att detta är mer än någon höger-vänster fråga, det är mer än ett ideologiskt problem, och att det inte handlar om att skyldiggöra en viss religion, det handlar heller inte om svensk kultur Vs invandrar kultur. Detta är en fråga som handlar om progressiva röster mot bakåtsträvande röster: 

Denna kamp handlar inte om muslimer och icke-muslimer, inte heller om en strid mellan svensk kultur och invandrarkultur. Det är en kamp mellan progressiva röster och bakåtsträvande krafter både här och där! – Sarah Mohammed

Problematiken i den här debatten är att den har handlat om religion. I min mening handlar inte detta om religion, utan om kvinnoförakt. Vi ska vara rädda att stämpla den på en specifik religion för den enkla anledningen att den finns överallt. Vi ska heller inte tro att den bara existerar i våra förorter. Men vi ska kunna kritisera de människorna som utsätter kvinnor för våld, tvingar dem till saker de inte vill. Vare sig han är svensk, irakisk, amerikansk, fransk, israelisk. Kvinnoförtryck är alltid densamma, det som skiljer är hur förtrycket ser ut. För mig spelar det inte någon större skillnad om det är en kvinna som blir slagen av sin man, eller om det är tal om hedersvåld. Allt våld mot kvinnor ska anses vara lika hemskt. Det finns inga grader för hur allvarligt det är. Det Sarah Mohammed synliggör det är våldet mot kvinnorna i förorten. Jonas Sjöstedt menar i en annan debattartikel i Aftonbladet att: 

Sara Mohammed frågar i en artikel oss om hedersvåld. I hennes text finns några viktiga meningar: ”Denna kamp handlar inte om muslimer och icke-muslimer, inte heller om en strid mellan svensk kultur och invandrarkultur. Det är en kamp mellan progressiva röster och bakåtsträvande krafter både här och där!” Där är vi helt överens, och det är en viktig slutsats. Samtidigt är det självklart att hederskulturen finns och förtrycker kvinnor och hbtq-personer. Det är ett förtryck som måstesynliggöras och bekämpas.[…] Lika lite som att patriarkatet är typiskt för en viss religion, lika lite kan patriarkatet ursäktas för att det utförs i en religions eller kulturs namn. Det ska bekämpas överallt. – Jonas Sjöstedt

Jag håller med Jonas Sjöstedt i den här frågan, kvinnoförtryck måste bekämpas överallt, inte bara hos en speciell grupp. Så mitt svar är att vi måste stå upp för kvinnors fri- och rättigheter. Alla kvinnors fri- och rättigheter. Utan att generalisera eller tro att detta är någonting som bara händer hos invandrargrupper, eller i förorterna. Detta är ett problem som rör alla skikt i samhället. Detta handlar inte om religion, utan handlar om vi som samhälle ska vara progressiva eller bakåtsträvande. Genom att ha bakåtsträvande människor i samhället leder till att extremister från alla håll kommer fram. För bakåtsträvande=extremism. I tidigare inlägg har vi kommit fram att vi måste bekämpa det, extremism är något farligt, och kan ödelägga ett helt samhälle. Vare sig det handlar om religiös extremism, eller om politisk extremism spelar inte någon större roll, för båda är dåliga. Progessiva människor i sin tur är lösningen i samhället de som kan se att kvinnoförtryck är ett samhällsvetenskapligt problem som är djupt rotad i världssamhället. Kvinnoförtryck är således inget nytt samhällsproblem, utan har funnits med ja, även idag. Ser man till jobben så tjänar en kvinna fortfarande sämre för samma typ av jobb än en man. Hederskultur existera än i dag. Läser man vad saker snubbar har sagt så kan man också se att den är fylld med kvinnoförnedrande män som gör sitt bästa för att se värst ut. För att kunna förinta kvinnoförtryck måste vi kräva djupt i världssamhället, och därifrån börja arbeta oss uppåt. Men vi kommer inte bekämpa kvinnoförtryck om vi inte synliggör den, det spelar inte någon roll om det kommer från innerstan i Stockholm, eller dess förort. All kvinnoförtryck måste synliggöras för att sedan bekämpas! Men som alltid tack för att ni läste!  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s