HOS #13: De största!

HOS

Hej bloggen!

Erik här, läget? allt bra? Skriver från ett mulet Köinge. Haft en fantastisk dag, och tänkte att jag skulle blogga lite! Så vi kör ännu en lista. Idag ska vi titta på vilket land är störst både invånarmässigt, men också area mässigt. Välkomna!

HOS #1

Dagens första handlar således om världens största länder! Alla vet att Kina är störst sett till antal invånare! Men hamnar ”bara” på tredje plats sett till yta! Där Ryssland är störst 17 098 242 km2 men hamnar 9 på listan av världens största länder sett till antal invånare. Men Ryssland hamnar på en blygsam 180 plats sett till invånare/km2. Sett till folkmängd är Indien 2:a och USA 3:a, men Indien är ”bara” 7:a sett till ytan, och USA är 4:a efter Kina, Kanada och Ryssland. Sett till invånare är hamnar Sverige på en blygsam 90:e plats, och sett till yta är Sverige 58:e största land. Så vi är ett rätt litet land. (Källa: Gapminder)

HOS #2

Dagens andra, handlar om USA. Största staten i USA sett till invånareantal är Kalifornien med 37,253,956 invånare. Skulle Kalifornien vara ett eget land så skulle det vara det 35:e största landet i världen. 2:a på listan kommer Texas på sina ungefär 25 milj invånare och 3:a är New York på 19 miljoner. Minst däremot är Wyoming med bara 563.626. Skulle Wyoming vara ett eget land skulle de i alla fall slå 31 länder. Vermont kommer är näst minst och North Dakota är tredje minst. Men sett till yta så är Alaska störst med sina 663.267.26 km2, vilket skulle gjort dem till den 43:e största landet i världen. Well before Sweden! 2:a på listan är Texas och 3:a är Kalifornien. Även om Alaska är störst så är det inte så många som bor där! Minsta staten i USA är Rhode Island med sina 1.545 km2 vilket gör att de faktiskt är större än 26 andra länder! Näst minst är Delaware och tredje minst är Connecticut. För att visa hur stort USA är så Sverige har en yta på 447.400 km2 vilket skulle gjort Sverige till näst största staten i USA. Sett till Invånare däremot så har Sverige 9.723.809 invånare vilket skulle gjort Sverige till den 9:e största staten! (Källa:IPL2) En väldigt bra sida för att hitta statistik och annan information tyvärr så har pengarna tagit slut, och en bra gratis sida för information har stängts ned.

Dagens sista HOS är inte egentligen någon HOS men ett jävla bra citat av Margaret Mead som var en amerikansk forskare som föddes 1901 och dog 1978 hon sa så här: 

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.

Men som alltid tack för att ni läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s