It’s alright, we ain’t dyin’ rants & dox: Remembering Srebrenica

Srebenica

Hej bloggen!

Erik här, av en enda anledning att igår var det 20 år sen det skedde ett folkmord i Europa, massakern i Srebrenica. Jag tänkte att jag skulle utbilda er i vad som egentligen hände i Srebenica juli 1995. Välkomna!

DOX

Srebrenica

Orsakerna till folkmordet

Karta över Jugoslavien Folkgrupperna i Jugoslavien

För att förstå det här måste vi först tala om Jugoslavien som bildades efter 2:a VK:et, och existerade mellan 1945 och 1992. Federationen utgjordes av Serbien, Kroatien, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro och Makedonien. Den mest karismatiske ledaren i landets historia var Tito. Men när han dog 1980 så startades det ett massivt nationalistisk våg där politiska grupper såg vad som var bäst för dem istället för att se vad som var bäst för landet. 1991 utropar Kroatien och Slovenien sin självständighet, och detta blev då startskottet för ett stort inbördeskrig.

Inbördeskriget ledde till att massivt av olika konflikter pågick på flera områden på samma gång. Vilket i sin tur ledde till nya gränsdragningar och etnisk rensning. De som drabbades värst var bosnienmuslimerna och boniakerna. Även andra grupper drabbades av den etniska rensningen, och det var inte bara serber som utförde dem. Till exempelvis under Operation Storm som genomfördes av den kroatiska armén i augusti 1995 fördes mellan 100.000 och 200.000 serberg från Kroatien. Vilket var den största rensning under kriget.

Det finns så klart många andra orsaker.. Men för att hålla det kort så lämnar vi orsakerna.

Srebrenica

1992 påbörjades en kraftfull operation av den bosnienserbiska armén för att få kontroll över delar av Bosnien som de ansåg tillhöra dem. Deras mål var att skapa ett homogent område, därför var både kroater och muslimer fördrivas bort från området genom systematiska attacker mot områden där serberna visste att det fanns stora grupperingar av muslimer och kroater. De som blev kvar, blev systematisk förföljda, mördade och deporterade, deras egendom och religiösa platser förstördes. Den bosnienserbiska armén lyckades fördriva muslimerna mot staden Srebenica, där den bosniska armén hade lyckats försvara staden, och det skapades en sorts enklav. Srebrenica var således en enklav omgivet av Serbiska områden, med en växande muslimsk befolkning.

Resolution 819 Resolution 836

Således blir också Srebenica en stad som serberna vill ha, och när vi väl kommer till 1993 så är staden med omnejd helt omringat av serbisk militär. Situationen för stadens civilbefolkning blir således allt mer förvärrad, så förvärrad att FN beslutar att göra staden till ett ”Safe area”. Vilket betyder att området ska hållas fritt från väpnade attacker, befolkningen i staden ska skyddas av FN:s fredbevarande styrkor vilket var 300 man stort. Ja, ni ser problematiken här, deras uppdrag är att se till att det skyddade området respekteras. Men FN styrkan är INTE ett stridsförband, således inte tillräckligt många eller tillräckligt utrustade för krig. Snart visar det ingen av sidorna kommer att respektera de skyddade området.

I mars 1995 ger den bosnienserbiska presidenten Radovan Karadžić order om att förbindelserna mellan Srebenica och den närliggande staden Žepa ska brytas. Žepa är en stad där många FN trupper är på deras permission, och ordern kallades för direktiv 7 vilket innebar att FN-soldaterna inte kunde återvända till Srebenica. Direktiven var således att försvaga FN-styrkan och detta lyckades de med. Således var det ett led i planeringen av det folkmord som snart skulle ske. I juli samma år intas staden, och en belägring startas, syftet med den var att införliva enklaven till ett serbiskt område och rensa området från den muslimska befolkningen. 20.000 flyktingar beger sig till FN-basen i Potočari, men alla får inte plats och många är tvungen att övernatta utanför.

Den holländska FN-styrkan försöker att förhandla med den serbiska armén. Vilket är lönlöst, där den serbiska arméns överbefälhavare Radko Mladić skyller på att FN har blandat in Nato. Nu begår FN sitt största misstag, istället för att skicka fler trupper bestäms det att man ska övergiva basen i Potočari. Nu saknar den muslimska befolkningen i Srebenica helt skydd. Vad som nu startar är inget annat än ett folkmord av den muslimska befolkningen. Ett antal bussar ordnas fram de ska användas för att transportera de muslimska flyktingarna från Srebrencia till områden som kontrolleras av den bosninska armén. Samtidigt som ska alla män i stridbar ålder separeras från gruppen (stridbarålder 15-65år). Förflyttningen sker snabbt, och effektivt vilket visar hur välplanerad aktionen var.

Flykten
En stor grupp på 10.000 och 15.000 män i den gruppen som separerades bestämmer sig för att fly till staden Tuzla. I gruppen finns det svaga, skadade och trötta män, där bara ett fåtal är beväpnade. Men Srebrenica är helt omringat, och många av de flyende dödas, samtidigt försöker armén att få männen att återvända där de tillfångatas och avrättas. Men de som stannar kvar i Potočari hålls tillfångatagna i skolor, ja olika platser runt Srebenica. Männens id-handlingar bränns upp samt deras andra tillhörigheter. Därefter körs de till ett antal olika platser runt kring staden. En av dessa platser var lagerlokalen i Kravica. Över 1000 personer förs dit, och sen bombar serberna stället, och skjuter bara ett fåtal människor överlever. Under få dagar så avrättas mellan 7000-8000 pojkar och män. De flesta hade blivit skjutna i huvudet eller ryggen.

För att detta ska gå att genomföra behövs det ammunition, lastbilar, bussar, bränsle  för transport, speciella platser för avrättningen och en begravningsplats för massgraven. Vilket visar att detta var planerat in i den minsta detalj. Muslimerna i Srebrenica hade inte en chans.

(Källa: Den farliga historien)

RANTS
Remembering Srebrenica 

Det är så onödigt, allt dödande. Vi är alla människor, varför måste vi bete oss som djur? 7-8000 människor fick sätta livet till för att serberna ville skapa ett ”homogent” Serbien. Vi lär oss aldrig, efter 2:a Vk:et sas det att aldrig mer, aldrig mer skulle vi tillåta en förintelse av ett helt folk. Vi skulle inte heller tillåta att man försökte förinta ett helt folk. Fina ord betyder inget om man inte kan hålla dem.

Vi höll det enda till 1971 i Bangladesh då på 10 månader dödade den Väst-pakistanska armén mellan 500.000 – 3 miljoner människor. Fyra år senare var det dags igen i Östtimor i ett folkmord som det inte finns ord att beskriva, den pågick mellan 1975-1999 en tredjedel av den östtimorikanska befolkningen avrättades. Samma år som i Östtimor påbörjades en 4års period i Kambodja där Pol Pot dödade 1.7 miljoner kambodjaner.

Mellan 1981 och 1983 i Guatemala avrättades över 200.000 av den mayanska ursprungsbefolkningen, sen har vi Srebrenica ja, det har vi skrivit om. Men om ni tror att det är slut där, 1994 så sker ett folkmord på Tutsier i Rwanda på 100 dagar avrättas 800.000 tutsier. Det senaste som världssamhället anser vara ett folkmord är det folkmord som idag sker i Darfur, Sudan. Det började 2004 och fortsätter än idag, och världssamhället gör föga för det… 250.000 har dött, 1.5 miljoner är på flykt. Det är bara ett utplock, och det finns många fler. Vill ni veta mer om folkmord, och vilka länder som riskerar att bli ett folkmord gå in på Genocide Watch – The international Alliance against Genocide

Det är så onödigt, så inhumant. Vi som världsmedborgare måste ta vårt ansvar och inte bara se till vårt eget bästa utan se till världssamhälletsbästa. Det är enda sättet vi kan stoppa dessa folkmord. Det värsta som finns är när världssamhället blir tysta, och ser på. Låt oss nu ta tag i detta! Se detta som mitt löfte att aldrig vara tyst. Det är det minsta som man kan göra. Vi behöver ett skolsystem som lovar att vi aldrig glömmer något folkmord! Vi måste någongång lära oss av historien. Någongång…

Såklart finns det dem som ska ifrågasätta ”var det något folkmord” 8000 människor är inte nog… etc. Dessa människor ligger på högrakanten av det politiska spektrumet. Ja det var ett folkmord, och det var ett folkmord som både var hemskt i sitt förförande, och hemskt i hur planerat det var. Det som hände i Srebrenica var inte en enskild föreetelse tyvärr. Det kommer alltid finnas människor som förnekar folkmord. Människor som är på fel sida av historien, människor som inte tror något sådant kan hända. Människor med en annan agenda, än den resten av samhället har. Sådana människor kommer alltid finnas tyvärr. Men låt oss inte tänka på dem, låt oss istället ta en minut och minnas de folkmord som har skett. Låt oss aldrig glömma det som här hänt, under 2:a VK:et eller efter den. Låt oss aldrig glömma det hemska som hände i juli 1995 i Srebrenica, Bosnien-Hercegovina. Allyson Schwartz, en amerikanska politiker sa så här om folkmord:

The 20th century taught us how far unbridled evil can and will go when the world fails to confront it. It is time that we heed the lessons of the 20th century and stand up to these murderers. It is time that we end genocide in the 21st century. – Allyson Schwartz

Jag skäms, jag skäms väldigt mycket att jag tror på fina ord, ”aldrig mer” hette det. Efter Bangladesh ”aldrig mer” efter Östtimor och Kambodja ”aldrig mer”, efter Srebrenica ”aldrig mer”, efter Rwanda ”aldrig mer” efter Sudan ”aldrig mer”, och nu pågår det ett i Syrien, Sudan är inte löst sig ännu, och flera andra folkgrupper riskeras att förintas… ”aldrig mer” hette det… Min fråga till er är hur många ”aldrig mer” måste vi ha för att göra något åt det, för till slut kommer det vara du och jag som förintas då finns det inte något ”aldrig mer” kvar. Jag vill finnas, jag vill inte förintas.. och då måste vi göra något, så att vi till slut säger ”aldrig mer” och menar det. ”Aldrig mer” heter det, ”Aldrig mer folkmord” kan vi i alla fall försöka denna gång? Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s