Random Things on the Internet #2: Politik, Samhällskunskap, och andra vettiga saker!

Random things on the internet

Hej bloggen!

Erik här, allt bra? det hoppas jag, skriver från ett mulet Köinge. Politik är en av det moderna samhällets ”cornerstone”. I och med internet har det blivit lättare att följa en politiker, politiska organisationer eller något annat politiskt. Men det kan också vara oerhört svårt att navigera i den jungeln som är internet är med en massa idiotiska sidor. Jag tänkte att jag skulle hjälpa er med det! Så här kommer min topp 10 lista med de bästa politiska, samhällsvetenskapliga sidorna på internet. Jag har inte valt att ranka dem, då jag tycker att alla är lika viktiga! Välkomna

inte rasist men

* Jag tänkte att vi sparkar igång med en nationell sida, en sida som jag håller väldigt kärt. Det är sidan Interasistmen… Denna sida granskar Sverigedemokraterna, och gör det väldigt bra. Är ni ”sverigefientliga” som jag så ska ni absolut gå in på den här sidan! * Är ni som mig och gillar statsvetenskap, då finns det en blogg och ett twitterkonto som ni måste följa!

Ulf Bjereld är en statsvetare, och en av mina stora förebilder. En mer kunnigare människa är svår att hitta. Om ni på riktigt är intresserad av politik, hur samhället fungerar och historia då måste ni följa honom! Han har en blogg som han uppdaterar många gånger i veckan! Den ser inte ut mycket för världen men innehållet är priceless!

facebook twitter

* Twitter, ja jätten som man både älskar och hatar på samma gång. Men den har mycket going for it, om man kan filtrera bort alla idioter och rasister så är faktiskt #svpol och #utbpol okay hashtags om man vill finna politisk orienterad information! Men som sagt filtrera bort all skit när ni är där inne, för lika bra dessa hashtags är så kan de vara väldigt dåliga! * Även Facebook kan vara en bra sida att hitta likasinnade, och all typ av information. Bara man vet vart man ska leta. Gruppen Bekämpa antisemitismen och islamofobin är en grupp som debatterar den antisemitism och islamofobi som råder i samhället. En annan grupp är Politiforum vilket är en grupp där det hålls en seriösa politiska debatter! Jag gillar den på grund av att den föredrar människor som inte är anonyma, det går således att se vem man debatterar med! Dessutom måste man ange äkta källor, och referera till dessa. Jag är en vän av anonymitet, men inte när det kommer till debatt, för jag tycker att man måste våga stå för sina åsikter offentligt, och inte gömma sig under ett pseudonym. Därför kommer ni inte att se så många Flashback länkar här, då absolut anonymitet har visat sig något som folk missbrukar. Men Facebook som allt annat måste man hitta rätt grupp, och det kan ta lång tid. Det finns så många grupper som är skit, men det finns de grupper som till exempelvis de där uppe som är helt fantastiska!

* Youtube, kanske inte för diskussion, eller för läsning. Men det finns kanaler som är helt otroligt bra. Som till exempelvis dessa kanaler: Vsauce  – Kanalen handlar om olika ämnen som han tycker är intressanta att ta upp om, kan vara allt från Historia till biologi. Kolla in hans kanal om ni har lust den är mycket bra! CGP Grey – Som både är lik och olik Vsauce båda två är utbildningsfokuserade, men CGP Grey tar upp om mer samhällsvetenskapliga ämnen och historiska händelser. Mycket bra om ni vill lära er något intressant. Wonder Why – Handlar mycket om samhällsvetenskapliga ämnen fast på ett mycket underhållande sätt, och han visar att lärande kan faktiskt vara både underhållande och roligt. Geography Now! är en sida som samlar fakta kring alla världens länder! En efter en, just nu är kanalen på länder som börjar på B! En annan kanal är Crash Course en fantastisk kanal som tar upp alla ämnen, politik, biologi, historia, samhällskunskap och så vidare!

* Nästa sida är något mer mainstream, men ändå en väldigt bra sida. Det är en sida som listar saker, allt från de mest vackra platserna på jorden till saker du inte visste om amerikanska inbördeskriget! Helt fantastisk sida om man vill lära sig något, på ett mer avslappnat vis. List25 är just en sådan sida! Granted det finns många sidor som är som List25. Om ni inte gillar den så kan ni gå in på Cracked som listar mer komiska historiska event. Väldigt intressant och spännande läsning! Som sagt det finns en djungel av sidor men de här två har jag själv använt i både min undervisning och i den här bloggen som källa.

* Är ni också intresserade av folkmord, och vill hjälpa till att göra folkmord till historia då finns det en sida ni ska kolla upp och det är Genocide watch! Det är en non-profit sida som är obunden. Sidan listar folkmord, och vilka platser som riskerar folkmord! En mycket bra sida för en lärare som ska ta upp om det hemska som hänt, och händer i världen.

so-rummet

* För oss samhälls och historia lärare finns SO-rummet som samlar in en jättestor mängd med information om i princip allt. SO-rummet är en digital lärarresurs och har den största länksamlingen av samhällsorienterade ämnen. En helt awesome sida för att hitta länkar, och inspiration till vårt yrke. Men sidan är också fantastisk för icke-lärare, för er ”normala” människor där ute som valt andra yrken. Bonuslänk: en bra sida för statistik är en tjänst mellan SO-rummet och Factlab som de kallar för Factlab skola en fantastisk resurs för oss lärare.

* Ännu en statistik sida för oss samhälls och demokrati intresserade, men den här är fantastisk, det är ett amerikanskt demokrati index som kallas för Freedom House. Freedom house mäter hur demokratiskt ett land är, från en skala 1 = inte alls demokratiskt, till 7= väldigt demokratiskt. En liten varning även om det är en NGO är den vinklad ur ett västvärldsperspektiv så mitt tips hitta andra demokratiindex att jämföra den med! Bonuslänk: En annan bra länk, som jag är inne på ofta är Human Right Watch som är en NGO, och mäter hur alla världens länder respekterar mänskligarättigheter.

Båda sidorna är fantastiska, och lätt navigerade. Dock på engelska! Den här bloggen kommer att använda sig av båda sidor i framtida inlägg!

gapminder

* Är du som mig en blivande lärare? Som också sitter och funderar på om det finns en bra sida där du kan jämföra ett land med en annan? Ja då ska du kolla in Hans Roslings sida Gapminder. Gapminder är en icke-vinstdrivande sida. Ni kan se Gapminder som ett modernt museum på internet. Den befrämjar hållbarhet, global utveckling och deras mål är att klara FN:s Milleenniemål. Man kan således se Gapminder som en faktabank. Denna sida är ETT MÅSTE FÖR LÄRARE!

Det där var min lista, har jag missat något? Eller hur skulle er lista se ut? Lämna gärna en kommentar!

Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s