It’s Alright We ain’t Dyin Rants: Rasism & Never forget Utøya

Utøya 22/7 En dag vi alltid kommer minnas

RANTS

Hej Bloggen!

Erik här, hur är läget? Allt bra hoppas jag! 🙂 Har sommaren varit bra för er? Det hoppas jag.

Idag, tänkte jag att vi skulle prata om rasism igen. Alla kommer vi ihåg Utøya. Jag vet att ni tänker nu, nej inte nu igen han målar in sig i ett hörn. Men Rasismen idag är inte något som bara existerar i USA, ”in the promised land” rasism finns överallt och kommer finnas överallt. Bevis vill ni ha, Utøya säger jag då. Utøya är nordens största terrorist attack. 68 människor satte livet till den dagen, varför? Jo, för att terroristen levde i en fantasivärld där den största brottslingen var det multikulturella samhället. Detta blogginlägget ska inte handla om rasism utan den ska handla hur farlig attacken på Utøya var och hur den kunde ha riskerat demokratin. Men detta inlägg kommer också att handla om tolerans och varför den behövs, och om folkvalda politiker som missbrukar sin makt. Välkomna!

Demokrati = Folkstyre, alltså folket styr. Demokrati är inte perfekt, Voltaire menade att människor inte kunde uppnå riktig demokrati, för den enkla anledningen att människor är dumma. Men den demokrati som samhället grundar sig på utgår inte från varje människa lika värde, utan är en kompromiss av flera sidors perspektiv. Det är dagens demokrati, och det Breivik ville göra var att rubba våran demokrati, genom att genomföra en lynchning. Genom att visa att han är visst mäktig genom att döda oliktänkande, en visning av makt. Hans lynchning gick inte hem eftersom den norska befolkningen svarade med mer tolerans, mer öppenhet. Norge visade att de inte skulle backa undan, stänga ned. Det Norge visade borde vara ett skolexempel vad en demokrati kan åstadkomma under en kris.

”If one man can show so much hatred, imagine how much love we can show together”

Det vi fick bevittna var en lynchning, ett verktyg för vita män i sydstaterna för att visa makt genom rädsla. ”våga inte göra något, du ser vad som hände honom”. Det som hände i Utøya var en terroristhandling, men det var lika mycket en lynchning, en lynchning av oliktänkande, en lynchning av morgondagens demokratiska ledare. Det var en attack på det demokratiska fundamentet. Det var en attack på hela världen inte bara Norge. De som dog i Oslo och Utøya var verkligen hjältar, och ska ses som hjältar.

Har vi lärt oss något från terrorattacken? Ja, vi har lärt oss att bli allt mer toleranta, även i en tid då högerpopulism florerar, vilket vi kan se i det senaste valet. Men jag tycker att människor överlag har blivit mer toleranta, och visat högerpopulisterna vad de tycker om dem. Men det har också växt fram en ”toleransrörelse” vilket man kan se på sociala medier idag. Människor som @LoanSundman:

En demokratisk stat måste ha tolerans, för intolerans och demokrati går inte ihop. Av den enkla anledningen att tolerans för meningsskillnader, tolerans för andra än sig själv. Tolerans för de demokratiska reglerna. En tolerans som högerpopulister inte gärna vill tala om.

Rasismen i det svenska samhället kanske inte frödar, men den lever där likväl, gömmer sig fortfarande i skuggan som cancer och attackerar bara när den ser svaghet. Som cancer sprids den genom propaganda som bara åtnjuter rädsla i folk, propaganda av människor som använder den makt de har fått av befolkningen på ett vidrigt sätt. Rasismen idag kanske inte är särskild synlig, men lura er inte, för det är då den slår till. Rasism som lever på rädsla. Idag handlar det om ensamkommande flyktingbarn:

Kent Ekeroth är en folkvald politiker, som missbrukar sin makt som just folkvald politiker:

Kent Ekeroth vill skapa en ”homogen” värld, där olika människorgrupper inte ska leva tillsammans, utan ska leva åtskilda. I Kent Ekeroths vridna världsbild så riskerar Sverige att islamiseras, om vi inte redan har islamiserats. Vi tillåter nu ju imamer att ropa ut fredagsbönen i en moské utanför Fittja. Kent Ekeroth har inte fattat att Sverige har religionsfrihet. Kent Ekeroth och hans gäng förstår inte vad religionsfrihet betyder, i deras värld är religionsfrihet något som majoritetsbefolkningen får uppleva inte några andra. Om Kent Ekeroth skulle vara själv att ha denna världsbild så vore detta inte något problem, en galning bland alla andra. Problemet är av hans position i samhället som folkvald politiker har han folk som följer honom. Människor som behöver vara rädda för sådant som de inte vet något om. Människor som måste hitta någon som de kan följa. Människor som söker någon som delar deras vridna världsbild. Därför är det så härligt och skönt att se att det finns människor som möter detta, inte med våld utan med ord, och argument. Människor som @loansundman, @carolinafarraj, @prettosvensken eller de andra tusen som bemöter dessa vansinniga människor.

Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s