It’s Alright We Ain’t Dyin Rants: SL, Skånetrafiken, Yttrandefrihet och Ikea-morden.

RANTS Hej bloggen!

Erik här, hur är läget? Jag hoppas att allt är bra 🙂 Skriver från ett nice Växjö. Jag ville verkligen inte skriva ännu en rant men jag känner mig tvungen. Idag handlar det om Yttrandefrihet, får vi säger vad vi vill? och Ikea-morden, behöver vi veta mer än polisen berättar för oss? Välkomna!

Till och börja med, så är mina tankar med de anhöriga till de två som mördades på IKEA i Västerås.

Två människor mördades vid IKEA i Västerås, det har ingen kunnat undgå. Snacket efteråt har varit om polisen borde berätta mer. Men när har vi som rättssamhälle börjat att döma människor innan de är dömda? Jag tycker att vi borde avvakta, och låta polisen göra sitt arbete, när de tycker att det är läge så kommer de att berätta. Innan de gör det så vet vi egentligen ingenting mer än två människor har dött, och två människor har gripits. Det bästa vi kan göra nu är att bara lugna ned oss.  Det gäller även dig Björn Söder fyfan va du inte är anständig:

FullSizeRender

I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle ”öppna våra hjärtan” och hur han tackade ”för att ni valt Sverige.” Tror inte att den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern…Dags att vakna, svenska folket, och förpassa sjuklöverns politik dit den hör hemma! På skräphögen. – Björn Söder

Att plocka politiska poäng på en tragisk händelse, det är din grej eller hur Björn Söder? Det är ditt partis grej? Att en vice talman uttalar sig så på Facebook, är väldigt hemskt, samt att det nästan är på gränsen till missbruk av makt. Om ni inte vet så är Talmannens uppgifter dessa:

Riksdagens talman ska med anledning av detta stå utanför det rent politiska riksdagsarbetet. Talmannen deltar varken i utskottsarbetet eller i debatter och omröstningar i kammaren. För detta har han en ersättare. – Riksdagen

Men Björn Söder är inte bara en talman, utan också en folkvald representant i Sveriges högsta beslutande organ. Kommer ni ihåg hur irriterad jag var när Kent Ekeroth skrev om ensamkommande flyktingbarn? Det här är mycket värre, det här Sveriges högsta beslutande organs vice talman, samt att det är en folkvald representant. Men det är inte bara Björn Söder som är ett problem, flera ”konservativa” journalister hävdar att vi nu måste ta tag i ”integrationspolitiken” ja vi vet vad ni vill. Ni vill att vi ska bli ja, Nord-Korea. Per Gudmunsson är en sådan ”konservativ” journalist som skriver på ledarsidan i Svenska dagbladet skrev så här, och det är inte bara jag som får lite nazi vibbar här:

FullSizeRender 2

Själv vill jag att ursprung rapporteras mer. Nationalism, kultur och religiositet är betydande faktorer vid en hel del våld –  Per Gudmundson

Ja, det där är en av dem, som skriver ledarsidorna i en av Sveriges största dagstidning Svenska dagbladet. Är det inte skamligt? För i Sverige har vi inte mördat innan, det hände en kväll i juli 1960, eller ja när arbetkraftsinvandringen började. Han vill också att journalister ska rapportera rykten. Jag kanske är för naiv när jag trodde att journalistetiken var högre än så. Journalister ska väl bara rapportera sanningar, inte hålla på med ryktesspridning.

Jag gillar riktiga liberaler, förståndiga liberaler. En av dessa är Per Svensson en krönikör på sydsvenskan. Så här skriver han om ”konservativa” och borgerligare opinionsbildares agenda:

Borgerliga opinionsbildare kräver allt ivrigare och allt oftare att den svenska integrationspolitiken ska förändras och bli mer verklighetsanpassad. En sakdebatt kring dessa frågor är alldeles uppenbart nödvändig. Men jag misstänker att många debattörer också menar något annat när de argumenterar för vikten av ny integration, att de frågor de i själva verket ställer är: Hur ska Sverigedemokraternas utanförskap brytas? Hur ska SD integreras i ett borgerligt regeringsunderlag? – Per Svensson

Jag tycker att det förklarar beteende hos många borgerliga, och konservativa opinionsbildare. Klockren analys. Vill ni läsa mer av Per Svenssons artikel klicka här! 

Yttrandefrihet

Är detta censur? Får man inte yttra sig hur man vill i Sverige, har vi inte yttrandefrihet? Har vi inte tryckfrihet i det här landet?

FullSizeRender 3

Jo, vi har yttrandefrihet o tryckfrihet i det här landet, men det betyder inte att vi får säga vad vi vill. Vi lever i en demokrati även om Sverigedemokrater hela tiden tycks glömma det. Demokrati handlar om respekt, och Sverigedemokraternas reklam inger väldigt lite av den varan, och väldigt lite om demokrati. Även om reklamen inte riktas officiellt mot romer, så är kontexten sådant. Således skyller Sverigedemokraterna ett problem på en grupp i samhället = rasism. Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet, men att ni ska få spy ut dynga är inget kriterium för yttrandefrihet. Det finns och kommer alltid finnas lagar och förordningar som reglerar fri yttrande en av dem är hets mot folkgrupp:

Kap 16 8§ Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids
hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan
sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg,
nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell
läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två
år eller om brottet är ringa, till böter. (Brottsbalken)

Lagen mot Diskriminering är en annan lag som reglerar yttrande-, och tryckfrihet. Således får man inte säga vad man vill i Sverige. Men för oss med sunda åsikter spelar inte det så stor roll, för vi känner att vi inte behöver säga något som bryter mot någon av dessa lagar. Men detta handlar om så mycket mer än bara yttrande-, och tryckfrihet. Det handlar också om Sverigedemokraternas agenda är icke-demokratisk? Enligt Emeritus i Political Science Robert Dahls definition av demokrati så är de det. I hans bok On Democracy skriver han att själva fundamentet ”the logic of equality”. Vilket innebär att demokrati kan bara uppstå om vi alla i samhället har lika värde och samma rättigheter. Robert Dahl somden ledande när det kommer till demokratiforskningen. Daniel Gabrielsson som har fil.mag i etnologi menar att:

Som jag ser det är det alltså inte utom räckhåll att formulera en princip som hindrar SD att bedriva en icke-demokratisk politik, utan att detta nödvändigtvis innebär en inskränkning av demokratin. – Daniel Gabrielsson

Så min slutsats blir den att Sverigedemokraterna har icke-demokratiska drag, de klarar inte av ett av fundamentet inom demokratin. Inte bara det, detta är inte en attack på yttrandefrihet, för den är inte absolut. Du får inte bryta mot lagen. Därför tycker jag att stå på er Skånetrafiken, för alla vi med sunda åsikter och värderingar står bakom er till 100 %. Men som alltid tack för att ni läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s