H.o.S #15: Vikingar & Universitet

HOS

Hej Bloggen! 

Erik här, hur är läget? Allt bra hoppas jag? Jag skriver från ett rätt varmt Växjö. Jag måste få börja med att be om ursäkt att jag har varit dålig på att sätta upp blogginlägg under sommaren. Dessutom har jag inte gett er ny lista med helt ointressant fakta om världen, och dess historia, och kanske någon dag dess framtid, Men idag handlar det om vikingar, världens 5 äldsta universitet, och… inget mer! Välkomna! 

Vi börjar med vikingar, ni vet dessa:

Så där ser dem ut eller hur? Vikingar, krigar med deras mest symboliska hjälm den med horn, det måste vara sann? Nej, det finns inga bevis på att vikingarna hade hjälmar med horn. Horn på hjälmen var nog bara en romantisk 1800-tals bild av vikingar, ett sätt att mystifiera dem som folk. But It begs the question hur såg deras hjälmar ut? hmm det är inte lika lätt, för inte många har faktiskt grävts upp, men forskarna tror att de såg ut så här:

Men vi är inte klara med vikingarna, i historieböckerna kan vi se att Jamestown var den första kolonin i amerika. Men historieböckerna har fel, det var den första brittiska kolonin i den nya världen. Men spanjorerna var i Florida redan 1565. Sen vet vi att Vikingarna lyckades hitta Newfoundland, ca år1001, alltså över ett halvt millenium före spanjorerna. Men de som vinner idag är de Nordamerikanska urininvånarna de slår vikingarna med 1000år. Ett helt millenium, i över 1600år hade de Amerika för sig själv, innan vi Européer kom och förstörde allt (Källa)

Aja nu får det vara nog med vikingar för idag. Okay vilket är det äldsta fortfarande aktiva universitet i världen? Oxford? Cambridge? Yale? Aja här är top 5 äldsta universitet i världen:

1. Università di Bologna (University of Bologna), Italien den öppnades 1088, det är nästan ett helt millenium sedan! Men kung Fredrik Barbarossa gav universitet dess rättigheter 1158.

2. Oxford University, Eng öppnades första gången 1096, men fick universitets rättigheter 1209

3. Universidad de Salamanca (University of Salamanca), Esp öppnades första gången 1134 men fick universitets rättigheterna av Kung Alfonso 1254 och erkändes först 1255 av påve Alexander IV.

4.Cambridge University, Eng öppnades första gången redan 1209, fick sina rättigheter 1231.

5. Università di Padova (University of Padua), Italien, Universitet öppnades första gången sina dörrar 1222, den här universitet kan vara mycket mycket äldre än så. Men nu undrar ni vilket universitet är äldst i Sverige, är det Lund? eller är det Uppsala? Det är faktiskt Uppsala universitet som bildades 1477. Bara 35 på listan av världens äldsta forfarande öppna universitet (Källa)

Det var dagens lista hoppas ni tyckte om den! 🙂 Men som alltid tack för att ni läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s