Random things on the internet #3: History Edition

Random things on the internet

Hej bloggen! 

Erik här, hur är läget? Allt bra hoppas jag? Idag känner jag att vi skulle kunna lägga ut en ny random things on the internet. Ni som gillar historia borde verkligen läsa dagens inlägg! Här är Random things on the internet: History Edition, välkomna!

Jag tänkte att vi skulle börja med youtube. Jag har skrivit om den här kanalen förut, men idag tänkte jag att jag skulle länka till en av deras många helt fantastiska playlists här är Crash Course, den här länken handlar om deras playlist World History 1 och World History 2

Historia är något intressant men det kan vara svårt att hitta fakta som är källkritiskt granskad. Men om ni går in på SO-Rummets Historia flik så hittar ni massivt med historiskt material, allt från stenåldern till nutid.

Men som nyutbildad lärare kan det vara svårt att hitta historiskt material, men det finns! Istället för att vara dinosaurie så kan vi vara techneerd och använda oss av Prezi. Prezi är en presentationsverktyg som är internetbaserad, vilket gör att man kan dela med sig av sitt material. Klicka här, för material för din historia lektion!

Historia123 kanske inte ser mycket ut för världen, men det är en väldigt bra sida med historiskt material.

Fil 2015-08-18 14 23 46

Är ni som mig en listnörd, så finns det också många sidor som koncentrerar sig på olika listor: vi har History Lists (som handlar om alla typer av listor), vi kan gå in på List25/History, som har bra listor. En annan bra listsida som behandlar antiken är Ancient History Outstanding Lists.

En bra historia sida är History & Headlines, dock så är det mycket nutidshistoria, men historia all the way!

Wikipedias historia sida är också helt okay, kom ihåg skriver ni ett arbete använd inte wikipedia som källa! Mycket skit skrivs där med!

Jag tänkte att vi fortsätter med temat historielärare behöver lite inspiration, då är reddit en bra sida att börja med, och subreddit History teachers

Vi har inte idag länkat något till Twitter. Men det finns många bra twitter användare som till uppgift att lägga ut en massa rolig fakta, och ofta om historia. En av dem jag följer är @UberFacts, en annan är @RivetingFact och en tredje är @OMGFacts.

https://www.youtube.com/user/quill18

Alright sista länken här då! Det här är inte en historia länk i sig, men man kan säga att det de gör är alternativ historia, eller vi kallar det för counterhistory. Det betyder att man gör något som är historia, och sen ”lever” det själv. Ett exempel är spelet Europa Universalis. Vilket är ett spel där du spelar ett land och börjar på 1400-talet och spelar fram till början av 1800-talet. Det är ett verkligt land, på verklig geografisk plats. Väldigt bra spel. På youtube kan du hitta många som spelar detta spel och jag har två favoriter. Arumba och Quill18.  Här är en playlist hur det kan se ut:

Arumba: Som spelar Sverige!

Quill18 som också spelar Sverige:

Bonus här spelar Shenryyr2 som Sverige:

Europa Universalis är ett spel som inte bara handlar om att ta över länder, utan lär ut hur dipomatik fungerar, hur man ska vara ”vän” med ett land, för att inte attackeras av ett annat land. Det som är coolt är att det är ett svenskt företag som har gjort spelet. Företaget heter Paradox. Enjoy! Hoppas att ni gillade mina länkar! Men som alltid tack för att du läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s