H.o.S #16: Hur många länder finns det i världen?

HOS

Hey Bloggen! 

Erik här, allt bra? hur många stater finns det i världen? Det är en rätt enkel fråga eller hur? Man kan bara ta fram en karta, och börja räkna. Nej, så enkelt är det inte. För alla kartor är inte likadana. Vissa länders kartor accepterar inte någon stat och vice versa. So maps is a no go.

Okay, vi följer FN istället! När jag skriver det här så finns det 193 medlemsstater. Så är det rätta svaret 193? Ne inte riktigt för alla länder i världen är inte medlemmar i FN. Till exempel så är Vatikanstaten en erkänd stat men inte medlem i FN. Så nu tänker 193+1? Nä inte riktigt för sen har vi Kosovo, som 54 % av FN medlemmar har godkänt. Men inte Ryssland. Ryssland är med i FN:s säkerhetsråd. Där de har vetorätt. Men nu tänker ni 193+2? Men Palestina då? 193+3? Transnistrien som egentligen är en del av Moldavien, sen har vi Sydossetien som är en del av Georgien. Nagorno-Karabash som var en del av Azerbajdzjan. Abchazien som var också en del av Georgien. Min poäng är att FN ger oss inte heller något bra förslag på hur många länder det finns.

Nu blir det ännu mer komplicerad, men demokratiindex som Freedom House, de borde väl veta. Ja enligt Freedom house finns det 195 länder. Medan det finns de som yrkar på att det faktiskt finns 246 länder i världen. Men 249 då har man räknat med småöar, och andra entiteter som faller inom gränsen hos andra länder. Ska vi ta med alla mikronationer. Ja det finns många olika sätt att räkna länder på. Men svaret på frågan är att det finns 193-246 länder i världen.

CGP Grey har en helt fantastisk video om det här:

Men som alltid tack för att du läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s