It’s Alright We ain’t Dyin’ Rants: Small FAQ Edition

Rants Header

Hej Bloggen! 

Erik här, en fråga som ofta dyker upp är ”varför historia?”  Välkomna till Rants! FAQ Edition.

Historia är för mig något som ligger väldigt nära mitt hjärta. Historia för mig är att hitta sanningen i hur människor levde i under olika perioder av jordens historia. Vi kan inte genom historia studera vad som kommer hända i framtiden, men genom historia kan vi se hur en separerad värld blir mindre, ibland för det sämre men oftast för det bättre. Historia är också en kunskap i hur olika generationer hanterade problem. Vissa demokratiskt, men för det mesta totalitärt. Dessutom kan vi se hur människans värde för varje år blir högre. Historia är också mer än bara kungar, kejsare och andra ledare, det är mer än skryt för vem som hade den största armén. Historia är allt det där, men historia är också samhället som utgjorde marken som kungarna, kejsarna och ledarna styrde över. Historia är således mer för oss än att lära oss av de misstag som gjordes. Historia har gett oss en större förståelse om att den primitiva världen inte var så primitiv. Genom att besöka arkiv kan vi se var folk var födda, hur mycket de tjänade, vilka typer av arbeten fanns det, vi kan se var folk har dött.

Historia är kunskapen om hur folk levde under en specifik period i jordens historia. Historia handlar också om människans utveckling från att i början vara en samlar människa som flyttade runt till de bestämde sig för att slå sig ned. För första gången kunde människan genom att odla skapa rätt förutsättningar till rikedom. Tänk er betydelse med att människan slår sig ned, och därmed kan skapa förutsättningar för städer, ja länder. Odlingarna skapade förutsättningar till ett överskott vilket ledde till att alla faktiskt inte var tvungna att arbeta med att samla in mat. Detta gjorde att folk kunde börja med att uppfinna, de kunde börja med politik, de kunde börja handla med andra som också tänkte att slå sig ned ”that’s the way to go”. Tänk er att helt plötsligt hade folk tid med att ja filosofera, skriva lagar, styra. Ja, utan den här revolutionen skulle vi inte fått läsa Sokrates, eller Aristoteles tankar om hur världen fungerade (även om dessa ofta var väldigt fel) men ändå. Att vi vet denna historia gör oss rikare. Vi vet varför folk slog sig ned, vi vet varför stora städer byggdes. Genom historia vet vi hur mäktigt eld är, hur bra hjulet är. Utan historia skulle vi inte veta varför 0 är ett sånt viktigt matematiskt tal. Utan historia skulle vi inte ha GPS.

Historia ger oss allt det där, och mycket mer. Historia är kunskapen om ja våran utveckling. Historia är inte eurocentrisk men den är världcentrisk (tror inte det är ett ord, men vi kör på det i alla fall). Europas mörka medeltid, var Islams guldålder. Du vet Sokrates, Platon och Aristoteles, vi skulle inte veta något om dem om det inte var så att islamska kalifer sparade texter de skrivit. That’s a fact! Historien ger oss också kunskapen att veta om något var dåligt, var folk inte rädda för att starta en revolution, eller till och med krig.

Kunskapen om vår utvecklingen är en viktig kunskap att ha. Historia för mig är allt det där, och mycket mer. Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s