H.o.S #17: Världens största städer!

HOS header

Hej Bloggen! 

Erik här, vilken stad är den största i världen? Idag tänkte jag att vi skulle slänga oss ned i vad som är världens största städer! Välkomna! 

Vilken stad är störst i världen? 

Dagens första H.o.S handlar om världens största städer, men på en gång blir det komplicerat, ska vi utgå från area eller population? Utgår vi från den senare är Tokyo den största staden i världen med sina 37.8 miljoner invånare. Inte bara den största staden idag men också historiskt sett världens största stad. Två på listan är en nykomling i Jakarta som också har passerat 30 miljoners gränsen med 600.000 till godo. Men Jakarta lämnas ofta utanför dessa listor, då man måste räkna in så många områden som gränsar till Jakarta för att få in så många människor. Men här på It’s Alright så väljer vi att säga att Jakarta är 2:a. Trea på listan är New Delhi med sina 25 miljoner invånare. (Källa)

Men detta är bara ett sätt att se på storleken på en stad, Tokyo City har inte 37.8 miljoner invånare som bor i staden, utan här har de räknat in alla förorter. Räknar man bara stadskärnan så ser listan lite annorlunda ut. I Tokyo city bor det bara 13.2 miljoner människor och med den siffran hamna på 7:e plats. (Fortfarande quite big!). Jakarta skulle förlora 15 platser och hamna plats 17 med sina 9.9 miljoner invånare. Men om vi utgår från bara statskärnan, vem vinner då? Etta på listan är Shanghai med sina 24.1 miljoner invånare, två är Karachi med sina 23.5 miljoner och trea är Beijing med sina 21.5 miljoner. Så man kan se det ur många olika sätt. Därför skiljer sig listor från varandra (Källa). Men det finns också ett tredje sätt att se på vilken stad som är den största, och det är till ytan.

Utgår man från ytan då är New York med sina 11600 km största staden i världen, Tokyo kommer tvåa med sina 8500 km2 och Chicago är trea med sina 5.498 km2 in fact 9 av 10 av de största städerna till ytan kommer från USA. Där Stockholm anses vara den största svenska staden sett till yta, och population. Men Stockholm kommer inte först på en 185:e plats. (Källa) Men sen finns det ett fjärde sett att se på världens största städer och det är hur befolkningstätt en stad är. Utgår man från det så ser det helt annorlunda ut, ingen stad i USA finns med på topp tio, inte heller någon stad från Europa. Här toppar Mumbai listan där de bor 29650 invånare/km2, tvåa på listan är Kolkata även det en indisk stad med sina 23900 invånare/km2,  där Karachi tar tredje platsen med sina 18900 invånare/km(Källa).

Alright nu har jag visat er fyra sätt att se på världens största stad, men vilken stad växer snabbast?   Det här är såklart lite mer komplext, men den staden som växer snabbat är Beihai i China som växer 10.5% årligen. Två på listan är  i Indien som växer med ungefär 5.20 %/årligen. Tredje snabbast växande staden är Sana’a i Yemen som växer 5%/årligen. Stockholm är faktiskt med på listan men kommer bara på plats 300 med sina ynka 0.67 % per år (Källa)

Jag hoppas ni gillade den här listan! Men som alltid tack för att ni läste!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s