It’s Alright We Ain’t Dyin Rants: Brexit 


Hej Bloggen, Erik här! 

Midsommar är snart slut, fotbolls-EM börjar närma sig sitt avgörande, den svenska sommaren är inte en sommar som vi alla vet. Sverige spelar dåligt i ett mästerskap. Allt är som vanligt eller hur? 

Inte riktigt ändå va? Storbritannien har nämligen valt att lämna EU. Så vad tycker vi om detta då? Så välkommen till It’s alright we ain’t dyin’ rants about Brexit 

Ja, vad tycker vi? Ur ett svenskt kort perspektiv tror jag inte att detta innebär stora förändringar. Dock ur ett svenskt långt perspektiv så kan detta få stora förändringar i hur vi bedriver handel med landet. Enligt svenska ambassaden i London så exporterade vi varor för 71 miljarder kronor vilket motsvarar 6.5 % av hela svenska exporten. Nu är det inte så att 6.5% export till Storbritannien kommer att försvinna, och troligvis gör den inte det. Då det främsta intresset är för alla parter att behålla den. 

Handel och ekonomin är siffror som går att bevisa, men sedan finns det ju det kulturella, och de som inte går att beskriva med siffror. Sverige förlorar en partner som på många sätt liknar oss, och på väldigt många sätt är väldigt olika varandra. 

Borde vi börja tala om ett swexit? 

Nä det tycker jag inte. Jag tycker att det är för tidigt att säga att detta kommer vara dominobickan som får hela EU att falla samman. Men följer nu någon av Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien samma väg då måste vi börja lyfta den frågan. 

Hur nära är Frankrike, Tyskland, Italien & Spanien att lämna EU? 

Inte särskilt skulle jag vilja säga. Men om vi börjar med Frankrike, så tror jag inte det ligger i deras intresse att lämna EU. De kommer att förlora stort på att lämna. Även om Frankrike är ett stort exportland så är de även en stor jordbruksfaktor i EU och därmed kommer de missa stora bidrag från EU. Dessutom kommer de som med GB att slå mot importen. 

Tyskland då? Jag tror Tyskland älskar att känna sig som en stormakt på den internationella scenen, den största ekonomin om man ser till EU, och världen. Tyskland skulle kunna leva utan EU, dock kan inte ett EU leva utan Tyskland. Men utan EU skulle Tyskland förlora lite av sin inflytande i Europa. Samma där importen till Tysklan skulle bli lidande. Däremot tror jag att om de andra länderna går ut så kommer Tyskland att följa efter. 

Italien: Låt oss nu klargöra att Italien inte ens i närheten är lika stora som Frankrike eller Tyskland, inte ens nära. Dock nog stora för att göra otroligt mycket skada om de också lämnat EU. Dock inte en dealbreaker. 

Spanien: Som Italien så ville de tror att de har större inflytande än vad de egentligen har. Spanien skulle inte ens göra något som riskerar att de lämnar EU frivilligt eller inte. För utan Tyskland och EU skulle Spanien idag varit i konkurs. Jag tror att enda anledningen till att Spanien är värt räddas är att de är stora nog. 

Jag tycker själv att det är synd att GB har lämnat EU. Har lämnat att vara en del av Europa. Jag tycker att det är synd att de inte förstår att vara själv i en värld som denna inte alls är så  jäkla bra. Men #notmyvote, GB får själv känna sig ensamma och starka, jag menar de tror ju att de är USA, medan resten av världen fattar att deras imperium tog slut typ för 100år sedan men egentligen när de förlorade de ”13 kolonierna” i den nya världen. Men visst om de vill känna sig stora igen so be it, the world will survive without you!

Men ni kan inte både vilja ha kakan och äta den mer som Londons borgmästare Boris Johnson vill. Han vill nämligen vara kvar i EU’s innersta krets men utan att betala de avgifter som andra medlemsländer gör, eller ta in EU eller flyktingsmigranter: 

British people will still be able to go and work in the EU; to live; to travel; to study; to buy homes and to settle down. As the German equivalent of the CBI – the BDI – has very sensibly reminded us, there will continue to be free trade, and access to the single market […] Yes, the Government will be able to take back democratic control of immigration policy, with a balanced and humane points-based system to suit the needs of business and industry. – Boris Johnson

Så vad Boris Johnson vill ha är att inte betala avgifter, eller ta emot flyktingar. Men att GB fortsatt får tillgång till EU:s innersta krets. Angela Merkel slog snabbt fast att: 

“Whoever wants to leave this family cannot expect to shed all its responsibilities but keep the privileges,” –  Angela Merkel 

Och att: 

“Those, for example, who want free access to the single market will in return have to respect European basic rights and freedoms … that’s true for Great Britain just as much as for the others.” – Angela Merkel

Så EU är stenhårda mot GB och vill ha till en snabb skilsmässa. Medan de anhängare till Brexit inte har en aning om vad som händer nu. Å ena sidan vill de inte vara med i EU men å andra sidan vet de inte om det faktiskt är bättre att inte vara med.  Resten av Europa har redan fattat det, även om vi betalar mycket till EU, så är det bättre än att bryta sig ifrån EU.

Men som alltid, tack för att ni läste! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s