H.o.S #19: Goda män & Mayaindianerna! 

Hej bloggen!

Erik här, visste ni att kometen Lovejoy fångade både astronomernas och alkoholisters fantasi 2015. Som alla kometer så är den gjord av is men den spottar ut något väldigt intressant! Nämligen samma typ av alkohol som vi dricker, med en hastighet av 500 vinflaskor/sekund. Dessutom matar den också ut enkel socker vilket gör att forskarna tror att den är sitt eget bryggeri! Ja ni hör det är dags för ännu en H.o.S lista, välkomna till H.o.S #19!


H.o.S #1: Lika många onda män som det har funnits, så har historien också speglat de goda. De som gör allt värt att ta reda på. Dessa människor har levt på denna jord en fraktion av jordens livstid, men under den fraktionen gjorde de allt för att göra denna planet till ett bättre ställe. Så listans första kommer att handla om de människor som struntade i sig själv. 

Raoul Wallenberg – Raoul Wallenberg var en svensk arkitekt, affärsman och diplomat. Han är allmänt känd för att ha räddat tiotusental judar i vad som var naziockuperat Ungern under förintelsen från ungerska fascister och tyska nazister under de sista perioden av 2:a världskriget. Det Wallenberg gjorde var att utfärda så kallade skyddspass och han skyddade judar genom att gömma dem i byggnader som betecknades som byggnader i svensk territorium. Detta gjorde att han kunde rädda tusentals liv. När väl Sovjetunionen kom med sin armé till Ungern så togs Wallenberg till fånga, och än i dag vet vi inte vad som riktigt hände med Raoul Wallenberg, men man är rätt säker på att han dog i fångenskap 1947. Hans gärningar har inte gått obermärkt förbi. Med Winston Churchill så är han de enda två som någonsin har blivit hedersmedborgare i USA. För att vara affärsman och genom sina kontakter så hjälpte han många människor från en säker död. 


Harald Edelstam – Var ambassadör i Santiago de Chile 1972. Han uttryckte öppet sympati för Salvador Allende i samband med att Augusto Pinochets militärkupp 1973. Genom sin roll som svensk ambassadör erbjöd han fri lejd och politisk asyl i Sverige åt ca 1300 förföljda chilenare, och andra latinamerikanser som flytt till Chile. Han åtog sig skyddsmaktsuppdrag att skydda den Kubanska ambassaden, som han senare tog över i samförstånd med Olof Palme. Ambassaden kom att skyddas med den svenska flaggan, och snabbt skulle ambassaden att fyllas av flyktingar från många latinamerikanska länder. Den mest spekulära operationen skedde när han lyckades rädda 54 uruguayaner från Nationalstadion, dessa människor skulle dagen efter varit döda. 

Båda dessa män använde sina positioner i samhället för något gott, och detta gjorde att både Edelstam och Wallenberg kunde rädda många liv från en säker död. Därför får de vara med i denna lista! 

H.o.S #2: Vad vet vi egentligen om Mayaindianerna? Inte särskilt mycket va här kommer i alla fall 3 saker ni troligtvis inte visste om Mayaindianerna! 

#1. Till att börja med så tror ni att Mayaindianerna dog ut för längesedan eller hur? Det är inte sant, för idag så uppskattas det att 7 miljoner Mayaindianer lever i Yukatahalvön. 

#2. Enligt myten så hade Mayaindianerna förutspått att världen skulle gå under 2012, men visste ni att Mayaindianerna hade flera olika kalendar, och ingen av dessa står något om att världen skulle gå under 2012! 


#3. Ingen vet hur, eller varför detta imperie kollapsade, när spanjorerna kom till Sydamerika så hade Mayaindianernas stora städer sedan länge redan legat i ruiner. Forskarna har spekulerat i att det kan ha varit en torka, eller missväxt till att det blev för många människor, eller att klimatet ändrades som faktorer till att imperiet kollapsade. Mayaindianerna är ett mystiskt folk för att många av skrifterna försvann då Spanien kolonierade Sydamerika.


Vill ni läsa mer om Mayaindianerna klicka här! Mayaindianerna var ett imperie där mycket vi använder idag kom från allt från att man tror att de var den första civilisationen att använda nummer 0! Därför måste de vara med i denna lista! 

Jag hoppas att ni gillade min lista, och jag får be om ursäkt över att jag inte har uppdaterat listan på länge men nu under sommaren kommer det komma rätt många! 

Så ikväll kommer det att vara fotboll! Portugal mot Polen jag gissar på att Polen tar det här med 2-1! 

Dagens citat: 

Education is the silver bullet. Education is everything. We don’t need little changes, we need gigantic, monumental changes. Schools should be palaces. The competition for the best teachers should be fierce. They should be making six-figure salaries. Schools should be incredibly expensive for government and absolutely free of charge to its citizens, just like national defense. That’s my position. I just haven’t figured out how to do it yet. – Sam Seaborn (The West wing)

Men som alltid tack för att ni läste! 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s