It’s Alright We Ain’t Dyin’ Rants: Mitt första år! 


Hej Bloggen! 

Erik här, ännu en semesterdag kan nu avskrivas, tänkte att jag skulle sätta mig och bara slappa med en bra bok nu idag. Tänkte sätta mig och fundera på vad jag ska göra med mina kurser i hösten. Har haft en fantastiskt första år, med fantastiska elever, kollegor! Visst det har inte varit det lättaste, det har varit tufft i bästa fall, men jag har lärt mig mycket inte bara kunskapsmässigt men om mig själv. Jag har lärt mig hur mycket mer kan jag.

Njuter av min semester nu, när jag började i oktober så kunde jag aldrig se så här långt fram. Men här är jag, jag överlevde! jag klarade mig igenom, nu firar vi! De fem år + jag har pluggat var precis rätt även om det fanns mycket mer att önska av själva lärarprogrammet (ni som gått den vet vad jag talar om). Att vi inte fick någon utbildning i hur man är lärare är ett frågetecken som vi inte kommer få något svar på! Ämneskunskaper är fantastiskt, det pedagogiska är bra men hur kunde vi inte få en betygsättningskurs på lärarprogrammet är också ett frågetecken! 

Men jag klarade av det, jag gjorde det! Här står jag nu, efter ett år med fantastiska elever, shit jag kommer aldrig att glömma mina första elever! Det finns ingen som kan göra en mer tokig än sina elever, men fan om någon annan säger så! Men det finns inte heller någon annan än sina egna elever som kan få en att längta tillbaka till sitt jobb! Genom att se hur de växer in i ett samhälle som demokratiska medborgare är fantastiskt att se! Det är verkligen ett privilegie att ha ett jobb där man kan se medmänniskor utvecklas och få betalt för det! När de väl har gått klart sina 3år (vissa 4år) så skickar skolan ut dem i verkligheten med mitt godkännande! Jag vet en naiv bild av en lärare, men så länge jag har den naiva bilden så vet jag att jag med kan utvecklas! 

Jag sitter här och lyssnar på en fransk låt caravane, den har absolut inget att göra med det jag skriver om. Mer än att jag kommer på mig själv att drömma bort och komma fram till att det är en av mina absoluta favorit låtar, även om jag svårt att förstå vad den handlar om. Den är lite som allmänheten tror att de vet om läraryrket! Att vi går till ”skolan” och sen undervisar vi, sen är det prov, sen är det betygdags! Sen får vi två månader semester! Sen börjar allt igen, som det var förra gången! Sen när det kommer till betygsättningen så är det väl så lätt som att bli kompis med läraren! Men så många gånger förut har allmänheten fel för läraryrket handlar om så mycket mer än det! Dagens lärare måste vara dels bra på sina ämnen (obvisouly), men kanske mer vara bra på att lyssna. Är man inte bra på att lyssna så kommer man aldrig åt elevernas fulla potential. Lyssnar man så kommer man nära, och då kan man se vad man måste arbeta med, man ser felen, man ser vart ens resurser måste läggas!

Mitt första år är slut, mitt andra år börjar om två veckor! Kan inte vänta, att få börja jobba att få komma till jobbet och sätta mig på mitt arbetsrum, i de klassrum som jag kommer att arbeta från! Hjälpa alla elever att få de verktyg som de behöver för att kunna nå deras drömmar! Vilka drömmar de än är! Ja, mitt första år är slut men min lärargärning har just börjat! 

I can’t wait to get started! Men som alltid tack för att ni läste! 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s